SLOVENCI NE ODUSTAJU OD ARBITRAŽE: Vlada nudi porodicama 100.000 evra da se isele iz kuća u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

PAKET SUBVENCIJA

SLOVENCI NE ODUSTAJU OD ARBITRAŽE: Vlada nudi porodicama 100.000 evra da se isele iz kuća u Hrvatskoj

Region -

Slovenačka vlada od arbitražne odluke ne odustaje.

Pripremila je sve zakone potrebne za sprovođenje arbitražne presude o granici u onom delu u kome to može učiniti bez saradnje s Hrvatskom. Ovih dana predstavnici vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom.

Kako prenose hrvatski mediji, nezadovoljnima slovenačka vlada nudi - 45.000 evra za pojedinca, ili nešto manje od 100.000 evra za četvoročlanu porodicu ako odluče da se isele iz kuće koja je na hrvatskoj teritoriji, ali tako da kuća ostaje u njihovom vlasništvu.

foto: Profimedia

"To je paket subvencija koji je slovenački parlament prihvatio u novembru", potvrdila je Ljiljana Kozlovič, generalni sekretar slovenačke vlade. Takođe, oni koji pristanu da se odsele imaju mogućnost da biraju prebivalište u Sloveniji.

Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo premijer Miro Cerar pozvao je hravtskog kolegu, Andreja Plenkovića, da imenuje međudržavnu komisiju koja će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim tačkama gde je granica neživotna i gde je to moguće, kazala je Kozlovič.

Arbitražne presude počeće da važe kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar, dodala je.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track