ISPRAVKA Slovenija nije doživela turistički bum zbog Melanije Tramp
Foto: Profimedia

ISPRAVKA Slovenija nije doživela turistički bum zbog Melanije Tramp

Region -

NAPOMENA Iako smo prvobitno preneli da Slovenija doživljava rast u turizmu zbog toga što je reč o zemlji rođenja Melanije Tramp, analiza pokazuje da je u pitanju loša interpretacija Rojtersove vesti, u kojoj je samo konstatovano da je u pitanju zemlja rođenja Melanije Tramp. Rast u turizmu je, kako je konstatovano u analizama, plod strategije slovenačke vlasti.

Slovenija očekuje rast prihoda od dolazaka stranih turista u ovoj godini od 9 odsto, i povećanje prihoda u 2018. godini za 5 odsto, izjavio je danas slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

"Ova godina će biti četvrta rekordna godina zaredom za slovenački turizam, nakon što su prihodi od priliva stranih turista dostigli oko 2,3 milijarde evra prošle godine", izjavio je Počivalšek na konferenciji za novinare.

Na konferenciji je rečeno da se međunarodni novinari interesuju za Sloveniju zbog Melanije Tramp, ali je netačno da je ovo interesovanje uticalo na rast turizma, ističe se i u analizi Fake news tragača.

"Imali smo veliko interesovanje međunarodnih novinara zbog prve dame SAD i uspeli smo da predstavimo Sloveniju kao atraktivnu, 'zelenu' zemlju", izjavila je direktorka Turističke organizacije Slovenije Maja Pak.

foto: Profimedia

Počivalšek je, takođe, rekao da će Slovenija postepeno privatizovati svu infrastrukturu u oblasti turističkog smeštaja, što bi trebalo da pruži dodatni podsticaj turizmu.

Trenutno je oko 40 odsto hotela u Sloveniji u rukama države.

"Želim dobro isplaniranu privatizaciju koja će biti u korist države i kompanija koje se prodaju", rekao je ministar.

Od početka godine do kraja oktobra, broj stranih turista u Sloveniji povećan je za skoro 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci statističke službe Slovenije.

Istovremeno, broj turista iz SAD je u devet meseci povećan za 23,4 odsto.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čudesna sudbina Melanije Tramp: Od devojčurka iz Slovenije do prve dame Amerike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja