PREDSEDNIK EVROPSKOG SUDA PRAVDE: Slovenija i Hrvatska mogu da se tuže, ali sporazumno
Foto: Printscreen YT

STAV

PREDSEDNIK EVROPSKOG SUDA PRAVDE: Slovenija i Hrvatska mogu da se tuže, ali sporazumno

Region -

LJUBLJANA - Koen Lenerts, predsednik Evropskog suda pravde pred kojim Slovenija najavljuje moguću tužbu protiv Hrvatske, izjavio je da države članice Evropske unije mogu pred sudom da tuže jedna drugu, ali to moraju da učine sporazumno.

U razgovoru za jučerašnje izdanje ljubljanskog Dnevnika predsednik suda EU sa sedištem u Luksemburgu rekao je da su takve tužbe retke.

"U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom da podnesu tužbu jedne države protiv druge. One to moraju da učine sporazumno i ako se dogovore da će sa time na sud, onda to mogu da učine", kazao je Lenerts. On nije želeo da komentariše predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske navodeći da u njega nije dobro upućen, pa stoga o njemu može da govori samo načelno i uopšteno.

foto: Wikipedia

Koen Lenerts: Tužbe jedne članice EU protiv druge su retke

"Na primeru spora između Nemačke i Austrije sud EU bi, ako bi tužba bila podneta, pomogao Sloveniji i Hrvatskoj da se saglase o tumačenju arbitražnog aranžmana. Nemačka i Austrija sudu su iskazale poverenje, ali su pre toga morale da se saglase", objasnio je Lenerts.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, juče ujutru kršila slovenački suverenitet ulaskom u vode Piranskog zaliva koje je arbitražni sud dodelio Sloveniji.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Karl Erjavec

"Hrvatska policija krši slovenački suverenitet, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru sprovodi određene aktivnosti", kazao je Erjavec za slovenačku POP-TV.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio je prethodno, povodom prvog dana slovenačke jednostrane primene arbitražne odluke o granici na moru sa Hrvatskom, da je tokom jutra zabeležen jedan incident, ali da ih tokom dana više ne očekuje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track