ERJAVEC ODGOVORIO HRVATSKOJ MINISTARKI: Slovenačka granica sa Hrvatskom nije potvrđena 1991. godine
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

direktno

ERJAVEC ODGOVORIO HRVATSKOJ MINISTARKI: Slovenačka granica sa Hrvatskom nije potvrđena 1991. godine

Region -

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale potvrđenu granicu i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi.

"Hrvatska ministarka obmanjuje javnost kad tvrdi da je granica potvrđena 1991. Nikad nije bila potvrđena i baš zato smo imali u arbitražu", kazao je Erjavec, reagujući na jučerašnju izjavu ministarke za spoljne i evropske poslove Marije Pejčinović Burić, prenosi Hina.

Pojašnjavajući hrvatsku poziciju oko graničnog problema sa Slovenijom i najava slovenačkih vlasti da će novčano kažnjavati hrvatske ribare koji budu lovili u delu Piranskog zaliva, koju Slovenija smatra svojim akvatorijem, Pejčinović Burić je Ljubljanu pozvala na dijalog, rekavši da je to jedini način da se otvoreno pitanje reši.

"Hrvatska teritorija je ista onakva kakva je bila 1991. Granična crta je ona crta koja je utvrđena '91. godine i prema tome na terenu se ništa nije dogodilo", navela je ona.

Erjavec je reagovao tvrdnjom da to nije tačno i da je reč o obmanjivanju javnosti, i da se u pregovore o granici, a onda i u arbitražu sa slovenačke strane ušlo iz pozicije da granica 1991. nije bila utvrđena.

Pri tome, Erjavec se pozvao na pismo iz 1993. godine koje je ondašnjem slovenačkom premijeru Janezu Drnovšeku uputio tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić, u vezi s graničnim prijelazom Plovanija.

Valentić je u pismu Drnovšeku zatražio razumevanje za gradnju tog za turističku sezonu u Istri važnog prijelaza, te Drnovšeku garantovao da gradnja prelaza u načelu ne prejudicira granična pitanja, što je Drnovšek u načelu prihvatio, navodi Hina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track