(VIDEO) NEMAČKI MEDIJI OPLELI PO SLOVENIJI I HRVATSKOJ: Sukob oko Piranskog zaliva je lakrdija iza koje se odigrava prava drama!
Foto: Printscreen/ Adr, Foto: Printscreen/ADR

JAVNI SERVIS

(VIDEO) NEMAČKI MEDIJI OPLELI PO SLOVENIJI I HRVATSKOJ: Sukob oko Piranskog zaliva je lakrdija iza koje se odigrava prava drama!

Region -

Nemački javni servis ARD se u prilogu od 3 i po minuta pozabavio hrvatsko-slovenačkim sukobom oko granice u Piranskom zalivu. Prilog je najavljen tako što je situacija opisana kao ''lakrdija s potencijalom konflikta''.

Prilog koji je emitovan u dnevniku počinje snimcima iz Piranskog zaliva na kojima se vide razne barke i plovila, a lokacija se opisuje kao ''slikarski lepa i mirna'', no na pučini zaliva se zato ''odigravaju drame''.

ARD je isplovio s hrvatskim ribarom Ecijom Kocijančićem i pratio ga tokom ribolova, snimivši i ''grotesknu scenu'' u kojoj veći hrvatski policijski brod blokira manji brod slovenačke policije.

''Slovencima posle više pokušaja preostaje samo da preko megafona upozore hrvatskog ribara da napusti slovenačke vode, inače će morati da plati visoku novčanu kaznu'', kaže se u prilogu. Alen Klabot iz istarske policijske uprave kaže za ARD da se oni ''samo drže uputstva hrvatske vlade'', za koju granica ide sredinom Piranskog zaliva.

Erjavec se žali da Hrvatska ne poštuje dogovoreno Ističe se da ''vlada u Zagrebu ne priznaje pre pola godina donetu arbitražnu presudu'', zbog ''nepravilnosti u procesu'', te predlaže nove pregovore o granici. Andreja Metelko Zgombić iz Ministarstva spoljnih poslova govori o ''preteranim, pa i ekstremnim teritorijalnim zahtevima Slovenije'', što je ''godinama sprečavalo postizanje zadovoljavajućeg bilateralnog sporazuma''.

Slovenačka vlada, pak, odbija nove pregovore i odluku arbitražnog suda u Hagu smatra obavezujućom. Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec u prilogu ARD kaže da su ''s hrvatskom stranom pregovarali 20 godina, ali su svi pregovori propali jer se Hrvatska nije držala dogovorenog'', te je Slovenija sada u situaciji da ''mora da brani međunarodno pravo, principe pravne države i evropsko pravo''. Na kraju priloga se novinari ARD vraćaju hrvatskim ribarima, koji kažu da im je svega dosta i da razmišljaju da odustanu od ribarenja ako stalno mora da ih štiti policija, a prete im i visoke novčane kazne iz Slovenije.

''Uz to, ovde ima sve manje riba'', zaključuje ARD svoj prilog o hrvatsko-slovenačkom graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Adr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track