(FOTO) SASTALI SE KOLINDA I ERDOGAN: Evo šta su sve rekli o BIH
Foto: AP

SUSRET U ANKARI

(FOTO) SASTALI SE KOLINDA I ERDOGAN: Evo šta su sve rekli o BIH

Region -

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je danas posle sastanka u Ankari sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović da je Hrvatska za Tursku vrlo važna država i da joj je u interesu da bude jaka, istakavši da su njihovi odnosi na veoma visokom nivou, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja.

"Naši odnosi s Hrvatskom se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresovana da na svim nivoima ima skladan razvoj političkih odnosa, izjavio je Erdogan. Mi smo sa Hrvatskom, bez obzira na to što je članica EU od 2013. godine, nastojali da pojačamo i osnažimo međusobnu saradnju", rekao je Erdogan i ukazao i na važnost njihove vojne saradnje.

foto: AP

"Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom prostoru. Važno je posmatrati razvoj događaja u BiH, pa smo u tom smislu usmereni na napredak u području ekonomije i razvoja društvenih odnosa u toj zemlji", naveo je on.

Situacija u BiH je određena Dejtonskim sporazumom i to je njihovo unutrašnje pitanje. Zajedničkim radom imamo stalnu nameru i težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi, rekao je Erdogan.

foto: AP

Kitarović je izjavila da Hrvatska i Turska imaju odlične odnose, bez otvorenih pitanja, ali ima prostora za njihovo dodatno poboljšanje, naročito u privredi i investicijama.

"Nadam se da će se trgovinska razmena dodatno ojačati, rekli ste tokom posete Zagrebu da će se povećati na milijardu evra i to očekujem.

foto: AP

Zahvalna sam što shvatate potrebu da Hrvatska i Turska nastave da budu promoteri procesa u BiH, koji će tu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU", rekla je Kitarović.

"Želim da naglasim važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom koja će svim narodima, i samoj Bosni i Hercegovini, osigurati prosperitetnu budućnost, kako bi ta država što pre je moguće mogla da nastavi pregovore sa Evropskom unijom", dodala je.

foto: AP

Predsednica Hrvatske je rekla da je raduje što će susedima pružiti svu pomoć na tom putu i da je članstvo u Severnoatlantskim integracijama put za sve zemlje u jugoistočnoj Evropi.

Kurir.rs/Fonet Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track