AFTONBLADET: Švedske bande vode krvavi ulični rat oružjem koje stiže iz BiH i Hrvatske
Foto: Printscreen Aftonbladet TV

ŠVERC PREKO BALKANA

AFTONBLADET: Švedske bande vode krvavi ulični rat oružjem koje stiže iz BiH i Hrvatske

Region -

Švedski list Aftonbladet objavio je opširan članak o tome kako se iz Bosne i Hercegovine i preko Hrvatske krijumčari oružje s kojim švedske kriminalne bande ratuju, a situacija je toliko eskalirala da švedski premijer Stefan Lofven razmatra i angažovanje vojske u borbi protiv organizovanog kriminala.

Švedska je najveće tržište u Evropi za ilegalno uvezeno oružje s Balkana, piše Aftonbladet, pozivajući se na banjalučkog specijalnog tužioca Gorana Glamočanina, koji tvrdi da postoji dobro organizovana grupa koja Šveđanima prodaje oružje. On upozorava da je više pošiljki sa stotinama komada oružja prokrijumčareno u Švedsku preko Hrvatske.

foto: Printscreen Aftonbladet TV

Goran Glamočanin: Više pošiljki sa stotinama komada oružja prokrijumčareno je u Švedsku preko Hrvatske

Novinari Aftonbladeta su u Glamočaninovom uredu snimili mali arsenal upućen u Švedsku, ali presretnut i zaplenjen u akciji banjalučke policije i tužilaštva. Glamočanin je pokrenuo postupak protiv 20 osumnjičenih za krijumčarenje oružja, a suđenje bi trebalo da počne u martu.

1 / 3 Foto: Printscreen Aftonbladet TV

Policija je 2014. prvi put ušla u trag krijumčarima, kada su ih zaustavili na slovenačkoj granici u akciji "Rekyl", u kojoj su sarađivali švedska, bosanska i slovenačka policija. Poslednji slučaj zabeležen je nedavno, i to kada je na granici između Hrvatske i Slovenije uhvaćen 29-godišnji muškarac iz sela kraj Banjaluke. U torbama koje je nosio policajci su pronašli 36 ručnih bombi, tri automatske puške, sedam pištolja, stotine metaka, nagaznu minu i jedan projektil. Taj čovek, inače, redovno putuje za Švedsku, gde živi i radi sa svojim rođacima u Geteborgu.

Njegovu pošiljku trebalo je da preuzme drugi muškarac, čije ime takođe nije saopšteno, a koji živi na različitim adresama u Geteborgu i Malmeu. On je poznat policiji. Dovode ga u vezu i s jednim ubistvom.

Tim oružjem u Švedskoj ratuju bande. Od početka ove godine u tim obračunima ubijene su već četiri osobe. Švedska policija objavila je u decembru 2017. izveštaj u kom se navodi da se tokom prošle godine dogodilo 306 oružanih incidenata, u kojima je ubijena 41 osoba.

foto: Printsceen YouTube

Premijer Stefan Lovfen: Ako treba, i vojska će u rat protiv organizovanog kriminala

Pošto je prošlog vikenda u Malmeu u glavu upucan 21-godišnjak, deo švedske opozicije zatražio je da se i vojska uključi u rat protiv kriminalaca. "Angažovanje vojske nije moj prvi izbor, ali spreman sam sve da uradim da iskorenimo organizovani kriminal. Najvažnije je poslati tim mafijašima poruku da nema mesta za njih u našem društvu", rekao je švedski premijer Stefan Lofven, koji je najavio nove i strože zakonske mere.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Aftonbladet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track