ERJAVEC UZVRATIO JUNKERU: Spor Slovenije i Hrvatske je pitanje EU, a ne obična komšijska svađa!
Foto: EPA

PREPUCAVANJE

ERJAVEC UZVRATIO JUNKERU: Spor Slovenije i Hrvatske je pitanje EU, a ne obična komšijska svađa!

Region -

LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izrazio je čuđenje zbog stava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je u Evropskom parlamentu granični spor Slovenije i Hrvatskom proglasio bilateralnim pitanjem, ocenjujući da je to, u stvari, problem EU i vladavine prava.

Erjavec je za slovenačku televiziju komentarisao Junkerov nastup u EP, kad je rekao da je granični spor dve članice EU njihovo bilateralno pitanje koje one treba da reše i da EU više neće uvoziti nerešene sporove država iz regiona koje su kandidatkinje za članstvo ili o tome već pregovaraju s Unijom.

Šef slovenačke diplomatije je naveo da Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi da je implementira, čime krši pravila EU, zbog čega će Ljubljana, ako ne dođe do promene tog stava, uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

"Ako Komisija ne može da primora Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU", rekao je Erjavec, koji smatra da rešavanje spora Slovenije i Hrvatske arbitražom može biti model za rešavanje graničnih sporova na Balkanu, tokom pristupnih pregovora s tim državama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track