NAPAD NA KOLONU JNA U SARAJEVU Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj?
Foto: Printscreen YouTube

USTAVNI SUD BIH

NAPAD NA KOLONU JNA U SARAJEVU Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj?

Region -

SARAJEVO, BANJALUKA - Ustavni sud BiH nedavno doneo odluku da Tužilaštvo BiH u roku od tri meseca mora da odgovori po pritužbama na obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica" protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH, i ostalih.

Tu odluku o obustavljanju istrage doneo je međunarodni tužilac Džud Romano 2012. godine i odmah nakon toga usledile su pritužbe na koje nikada nije odgovoreno.

U Tužilaštvu BiH nekoliko puta je menjan tim koji radi na tim pritužbama, a održano je i nekoliko sastanaka, međutim nikada nisu donesene konkretne odluke.

Obustavljajući istragu u slučaju "Dobrovoljačka ulica", Tužilaštvo BiH te 2012. godine u suštini je reklo da je kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva bila legitimni vojni cilj te da nema osnova za procesuiranje Ganića, Divjaka i ostalih.

Osim Divjaka i Ganića, tadašnji međunarodni tužilac istragu je obustavio i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emira Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima.

U ta dva dana ubijena su 42 osobe.

Istraga u slučaju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici mora da bude okončana i u cilju pravde insistiraćemo na nastavku istrage i podizanju optužnice protiv visokih vojnih i političkih zvaničnika tadašnje BiH, istakli su predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Oni su, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, naglasili da ih raduju informacije da je Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo taj predmet i da je Ustavni sud BiH rekao da moraju odgovoriti po pritužbama na odluku o nesprovođenju istrage.

"Slučaj 'Dobrovoljačka ulica' je slučaj koji najbolje oslikava karakter sukoba na ovim prostorima i nameru i želju da srpski narod u potpunosti bude proteran iz Sarajeva. Imali smo situaciju da je međunarodni tužilac obustavio istragu i napustio BiH i očigledno je da su ti ljudi imali zadatak", rekao je Milorad Kojić direktor Reubličkog centra za istraživanje rata.

Kojić je na konferenciji za novinare rekao da istraga u tom slučaju mora da bude okončana jedino na način da se podigne optužnica i dodao da će sa porodicama žrtava u Dobrovoljačkoj ulici iduće sedmice održati i pres-konferenciju.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kaže da ohrabruje ponovo aktiviranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

"Očekujem da će Tužilaštvo BiH isto postupiti i u predmetima 'Tuzlanska kolona', 'Sijekovac', kao i u svim drugim predmetima ratnih zločina koji su počinjeni na Srbima na području FBiH", rekao je Mitrović.

Dodao je da su na svim sastancima sa predstavnicima pravosuđa BiH i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom zahtevali da se aktivira slučaj "Dobrovoljačka ulica" i oni su to i obećali, ali teško je očekivati da će procesuiranje ratnih zločina u BIH biti završeno u interesu svih.

U Tužilaštvu BiH juče nije bilo moguće saznati zbog čega već šest godina ne odgovaraju na pritužbe i kada je ponovo otvorena istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja