POSLE OSTAVKE CERARA: Prevremeni izbori u Sloveniji održaće se najverovatnije u maju
Foto: Reuters

PAR NEDELJA PRE regularnog termina

POSLE OSTAVKE CERARA: Prevremeni izbori u Sloveniji održaće se najverovatnije u maju

Region -

Slovenački mediji danas pišu da bi, posle neočekivane ostavke premijera Mire Cerara, izbori u Sloveniji mogli da se održe u maju.

Pahor je prošle nedelje s političkim strankama već postigao načelnu saglasnost da izbori budu održani 10. juna.

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, očekuje prevremene izbore u drugoj polovini maja, saopšteno je iz predsedničke kancelarije. Izbori će biti održani nekoliko nedelja pre regularnog termina, koji je bio planiran za jun.

Borut Pahor
Borut Pahorfoto: AP/Darko Bandić

Prema zakonu, slovenački predsednik parlamenta mora posle ostavke premijera u roku od nedelju dana da sazove sednicu na kojoj će poslanici i zvanično biti obavešteni da je premijer podneo ostavku i da vlada do formiranja nove obavlja samo tekuće poslove.

Cerar je sinoć objavio da podnosi ostavku, navodeći da je to odlučio posle odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o železničkom projektu Koper-Divača.

foto: Reuters

"To sam učinio jer je neophodno znati šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je odgovornost koju preuzimam i odluka koju bi prihvatio svaki časni političar", naveo je Cerar.

Kako je naveo, to je bila "kap koja je prelila čašu". Potpredsednici slovenačke vlade, ministri poljoprivrede i spoljnih poslova Dejan Židan i Karl Erjavec bili su iznenađeni šokantnom Cerarovom odlukom.

foto: Reuters

Erjavec je, nekoliko sati pre ostavke Cerara, novinarima rekao da je odluka o tome da se za gradnju pruge Koper donosi poseban zakon, koji je kasnije osporavan na referendumu, bila greška. Naveo je da se radi o Cerarovom "fijasku", a ne neuspehu vlade ili koalicijskih stranaka.

Pojedini slovenački analitičari smatraju da je Cerarova ostavka taktički potez pred izbore kako bi se "probudio" onaj deo biračkog tela koji je 2014. njegovo stranci SMC (Stranka Mire Cerara) koja se kasnije preimenovala u Stranku modernog centra (SMC), dao svoje glasove, verujući rečima uglednog profesora prava da će sprovesti reforme u slovenskom društvu i privredi i u politiku uvesti načelo "etičnosti".

foto: AP

Cerar je tada na izborima osvojio 34 odsto glasova i većinu u parlamentu, dok mu trenutne ankete na predstojećim izborima predviđaju 10 odsto ili manje.

Kao glavne rezultate svog mandata premijer u ostavci navodi političku stabilnost i stabilan rast BDP-a u poslednje tri godine.

Njegovi kritičari, međutim, tvrde da je na početku mandata Cerar zapravo "zaplivao" na talasu već započetog privrednog oporavka, nakon što je prethodna premijerka Alenka Bratušek izvela težak posao sanacije bankarskog sistema.

Smatraju i da Cerar nije sproveo nijednu značajnu reformu, od zdravstva koje je u sve težem stanju do penzijske reforme, kao i da se pokazao kao neodlučan lider koji se ne odlučuje na krupne i politički rizične poteze.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track