(VIDEO) HRVATSKA POSLANICA U PARLAMENTU EU: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana
Foto: Youtube/Printscreen

UPOZORAVA

(VIDEO) HRVATSKA POSLANICA U PARLAMENTU EU: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana

Region -

Nezavisna hrvatska poslanica u parlamentu EU, Marijana Petir, izjavila je na sednici održanoj u petak kako Bosni i Hercegovini preti radikalizacija muslimana, a koju podstiče novac iz "islamskih" zemalja.

Petir je govorila i o nošenju hidžaba, puštanju brade i klanjanju.

"Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovde je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci i koji radikalizuju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gde umereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama", rekla je Petir između ostalog.

foto: Profimedia

Upozorenje je naglašeno na zajedničkom sastanku Pododbora za bezbednost i odbranu i Odbora za spoljne poslove, a u saradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, a koji je održan 22. marta u Evropskom parlamentu.

"Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uslovom da devojke moraju da nose veo ili hidžab, a da muškarci moraju da puste bradu i klanjaju se. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Ti militanti kradu identitet građanima BiH, pre svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvek živelo u toleranicji, a danas se primiču neke druge vrednosti", rekla je Petir.

Ona je na kraju svog izlaganja pitala predstavnike Evropske komisije prate li dotok novca iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja u BiH.

"Očigledno, taj se novac šalje kako bi se radikalizovalo stanovništvo što dovodi do mogućih sigurnosnih pretnji", zaključila je Petir.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track