AMERIČKI AMBASADOR PORUČIO LJUBLJANI: Birajte između Zapada i Rusije
Foto: Printscreen YouTube/TV GZS

NEDVOSMISLENO

AMERIČKI AMBASADOR PORUČIO LJUBLJANI: Birajte između Zapada i Rusije

Region -

Američki ambasaodor u Sloveniji Brent Hartli izjavio je za ljubljanski nedeljnik Reporter da je začuđen blagim reakcijama Slovenije na slučaj Skripalj i poručio da Ljubljana mora da donese dugoročnu procenu šta je njen interes - demokratske vrednosti Zapada ili ruski model društva.

Hartli je iznenađen što se Ljubljana nije pridružila većini članica EU i saveznica u NATO koje su se solidarisale s Velikom Britanijom i proterale ruske diplomate zbog procene da je Rusija umešana u trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solzberiju.

"Rusi su pokazali da su spremni na delovanje koje destabilizuje Evropu ili druge regije u svetu. Od velike je važnosti da međunarodna zajednica uputi jasnu poruku Moskvi da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi", kazao je Hartli.

Na pitanje o navodnoj naklonosti Slovenaca prema Rusima, kazao je da je toga svestan i da ga šokira "proruska orijentacija većeg dela Slovenaca".

Za razliku od većine članica EU, Slovenija je odbila da bez ikakvog dokaza protera ruske diplomate i zaoštri odnose s Rusijom.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen YouTube/TV GZS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track