Najnovije vesti

SVI ĆE BITI ONLAJN: U Sloveniji će svako selo imati brzi internet
Foto: Profimedia

UNIVERZALNO PRAVO

SVI ĆE BITI ONLAJN: U Sloveniji će svako selo imati brzi internet

Region

Brzi internet u Sloveniji postaje univerzalno pravo, moraće biti dostupan svakom selu u zemlji, pišu lokalni mediji.

Svako selo u Sloveniji dobiće pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 Mbit/sekundi, a pravo će početi da se ostvaruje od kraja juna ove godine, objavila je u utorak slovenačka državna Agencija za telekomunikacione usluge (AKOS).

Reč je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu "univerzalnih" komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim konačnim korisnicima.

foto: AP/Ilustracija

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Univerzalna komunikacijska usluga predstavlja minimalnu korpu komunikacionih usluga koja mora biti pristupačna svim korisnicima u svakom delu zemlje, piše mariborski dnevni list Večer.

Procenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo, oko 4.600 domaćinstava, na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa.

Slovenija će odlukom AKOS postati šesta država u Evropi koja pravo na

internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo.

Kurir.rs/Fonet Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...