Najnovije vesti

PREDSEDNIK SUDA EU PORUČIO SLOVENIJI: Nemojte da tužite Hrvatsku, bolje spor rešite na drugi način
Foto: Profimedia

SAVET

PREDSEDNIK SUDA EU PORUČIO SLOVENIJI: Nemojte da tužite Hrvatsku, bolje spor rešite na drugi način

Region

Predsednik suda Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu Koen Lenerts je povodom pisma Slovenije Evropskoj komisiji, kojim je Ljubljana najavila tužbu protiv Hrvatske vezane za arbitražu grančnog spora, izjavio da bi bilo najbolje da obe zemlje sporazumno slučaj iznesu pred sud EU.

Lenerts je kazao da mu je vrlo dobro poznat kontekst oko kojeg se spore Slovenija i Hrvatska, kao i da je pred kraj prošle godine posetio vrhovne sudove obeju država "u sklopu neformalnog oblika dijaloga".

Navodi se da je Lenerts rekao da bi bilo primerenije da se taj spor reši na drugi način, tako da obe države sporazumno pred sud EU iznesu taj slučaj.

On je pojasnio da se radi o postupku prema članu 273 Ugovora o funkcionisanju EU.

foto: Reuters

"Taj član nudi mogućnost da članice pred sud EU iznesu međusobne sporove o predmetu koji se u strogom smislu ne tiče evropskog prava, ali je za članice i za EU važan u širem kontekstu", rekao je Lenerts.

Navodi se da je on kao "sjajan primjer" za takav slučaj naveo prošle godine rešen spor između Austrije i Nemačke, u kojem je Austrija Nemačkoj zamerala da u praksi postupa protivno njihovom sporazumu o oporezivanju prihoda od kamata na dohodak ostvaren u Nemačkoj.

U slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Lenertsov poziv za sada nisu komentarisali.

"Ipak, Slovenija je uverena da zbog hrvatskog odbijanja primene arbitražne presude dolazi do slučajeva konkretnih povreda evropskog prava", kazali su u ministarstvu koje vodi šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...