Najnovije vesti

SPREMA SE NEOBIČNO NEVREME: Krvava kiša stiže na Balkan
Foto: AP/Ilustracija

OSTAVLJA TRAGOVE

SPREMA SE NEOBIČNO NEVREME: Krvava kiša stiže na Balkan

Region

Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je da ove nedelje postoji mogućnost za tzv. blatnjavu kišu u toj zemlji.

Padavine se prvenstveno očekuju u Hrvatskoj, a nije isključeno da do kraja sledeće nedelje blatnjava kiša počne da pada i u drugim delovima regiona.

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatnjava kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

"Blatnjava kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad tim predelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklon polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5.000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice peska iz severne Afrike, odnosno područja Sahare dospevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pesak zbog čega je obojena. Valja napomenuti da kiša može dodatno da bude prljava drugim česticama u atmosferi", objavio je DHMZ.

U Evropi blatnjave kiše najčešće su na području Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, u Grčkoj gde se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine severne Afrike i mogućnosti obogaćivanja vazduha vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španije i Univerzitet u Atini izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi.

"Blatnjava kiša nije opasna vremenska pojava, pa se po pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njenu pojavu ne sadrži ni opšta vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost", navodi DHMZ u svojoj objavi.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...