Najnovije vesti

NA JADRANU OČAJNI, NE MOGU DA NAĐU RADNIKE: Hrvati traže sezonce iz BiH i Srbije, oni radije idu u Austriju
Foto: Profimedia

MUKE SA OSOBLJEM

NA JADRANU OČAJNI, NE MOGU DA NAĐU RADNIKE: Hrvati traže sezonce iz BiH i Srbije, oni radije idu u Austriju

Region

Nedavno je jedna pulska poslastičarnica na svojim vratima postavila obaveštenje da nema osoblja, pa kako kupci moraju sami da se posluže za pultom i čini se kako ovo nije jedini ugostiteljski objekat na Jadranu koji će imati slične probleme.

Prema pisanju hrvatskih medija, ove godine se tražilo 120.000 radnika, što je za čak 20.000 više nego prošle godine.

Posao u turizmu i ugostiteljstvu u letnim mesecima je težak i traži velika odricanja. Istina, posle frenetičnog rada, sezonski radnici ostatak godine su slobodni. Problem je i u tome što taj posao ne pruža sigurnost. Relativno je malo onih koji posle završetka sezone dogovore s poslodavcem angažman i za iduće leto. Manjak sigurnosti glavni je razlog zbog kojeg je veliki broj sezonaca, pogotovo onih iz Slavonije, odlučio da hrvatsku obalu zameni Evropom.

foto: Profimedia

Jednostavno su otišli za boljim uslovima, normalnijim radnim vremenom, stalnom platom i poslom 12 meseci u godini, prenosi Novac.hr.

Zbog toga, domaći poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu sada moraju, ne samo da dižu plate, nego i posežu za radnom snagom iz susedne Bosne i Hercegovine i Srbije. U centru Pule, u poznatoj Kandlerovoj ulici, u srcu grada, koja je prepuna sezonskih lokala, gotovo nema lokala gde ove godine nisu zaposleni sezonci iz tih zemalja. Nekada je to bio izuzetak, a danas je sve više pravilo.

foto: profimedia

"Nikad nije bilo gore nego ove godine. To je kao da se udajete ili ženite za nekog koga dotad nikad niste videli. To je jednako grozno za nas poslodavce, jer ne znate ko će vam doći u kuću, ali i za radnike koji ne znaju gde idu", rekla je Iva Artuković, vlasnica restorana i suvenirnice u Kandlerovoj ulici.

Predsednik Sindikata turizma Eduard Andrić kaže kako je mislio da će interesovanje iz Bosne i Hercegovine biti veći.

"Mislilo se da će interesovanje u Bosni i Hercegovini biti veće, ali taj radnik će radije ići u Austriju nego u Hrvatsku, kad već mora u inostranstvo jer su tamo veće plate. Crnogorci i sami rade u svom turizmu, tako da se time nije rešio problem. Rešenje vidim u daljem podizanju plata, ugovorima na neodređeno vreme, ali i poreskom rasterećenju poslodavaca. Jer ako želimo kvalitetan turizam i bogate goste, onda njih moraju da poslužuju bogati radnici", rekao je Andrić.

Kurir.rs/Novac.hr (Barbara Ban) Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...