BRANJE TREŠANJA OPASNIJE OD VOŽNJE MOTOROM: Ogroman broj starijih u Sloveniji sa teškim prelomima, žao im da voće propadne!
Foto: Profimedia

puna traumatologija

BRANJE TREŠANJA OPASNIJE OD VOŽNJE MOTOROM: Ogroman broj starijih u Sloveniji sa teškim prelomima, žao im da voće propadne!

Region -

Branje trešanja može da bude rizičniji poduhvat od vožnje motociklom bez zaštitne kacige, barem po iskustvu slovenačkih traumatologa koji se u poslednje dve nedelje susreću sa neuobičajeno velikim brojem teško povređenih u padu sa drveća trešanja koje su ove godine bogato rodile.

"Od kraja aprila imamo pravu 'epidemiju' traumatskih povreda zadobijenih pri padu sa trešnje. Do sada smo već obradili više od 50 ljudi, dok ih je lani u celoj sezoni trešanja bilo upola manje - samo 24", kazao je Matej Cimerman sa odeljenja za traumatologiju ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC).

On je naveo da se radi o vrlo teškim povredama poput fraktura kičme, butne kosti i drugim lomovima, a rehabilitacija traje najmanje pola godine.

foto: Profimedia

Na ljubljanskoj traumatologiji dodaju da posebno zabrinjava činjenica da je prosečna starost pacijenata viša od 70 godina, koji kažu da su rizikovali i penjali se na stablo pošto mlađi nisu imali vremena i da je šteta da trešnje ostanu neobrane ili ugnjile.

"Klinika nam je praktično puna berača trešanja, takve povrede skoro su prestigle one uzrokovane nesrećama motorista, koje su karakteristične za ovo razdoblje", kazao je Cimerman, dodavši kako starije ljude stalno treba upozoravati da se ne penju na stabla i tako rizikuju nesreću bez potrebe.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja