CERAR: Uskoro podnosimo tužbu protiv Hrvatske
Foto: Reuters

naoštrili se

CERAR: Uskoro podnosimo tužbu protiv Hrvatske

Region -

Slovenija će za nedelju-dve pokrenuti pred sudom EU u Luksemburgu tužbu protiv Hrvatske, izjavio je danas predsednik tehničke vlade Miro Cerar.

Cerar je u Briselu ponovio stav vlade u Ljubljani da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitraže o graničnom sporu krši "međunarodno i evropsko pravo", ističući da očekuje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija pokrenuti pred sudom EU.

"Tužbu protiv Hrvatske podnećemo za nedelju-dve, posle rasprave pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku", rekao je novinarima Cerar.

On je kazao da je arbitražna presuda donesena pre godinu dana važeća i da je treba primeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba je sprovesti. Ako na sudu EU uspemo da dokažemo da nepoštovanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo EU, u šta sam inače uveren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i evropsko pravo", smatra Cerar, napominjući da je uveren u nepristranost suda EU u tom slučaju.

Bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU, Hrvatska neprimenjivanjem arbitražnog rešenja krši međunarodno pravo, pa bi arbitražu trebalo da prihvati i da je primeni, mišljenja je Cerar, prenosi Hina.

"Tužbu protiv Hrvatske uložićemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao tužbe, ali bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je on.

Dodao je da je u nedelju, na neformalnom samitu EU posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom i da je kritikovao neutralan stav EU u slovenačko-hrvatskom arbitražnom sporu, tvrdeći da je Junkeru zbog toga "bilo nelagodno".

Kurir,rs/Tanjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track