PLENKOVIĆ: Nije realno da brodovi sa migrantima pristaju u hrvatske luke
Foto: Beta/Admir Buljubašić

MIGRACIJE KLJUČNA TEMA

PLENKOVIĆ: Nije realno da brodovi sa migrantima pristaju u hrvatske luke

Hrvatska -

Nije realno da brodovi s migrantima počnu da pristaju u hrvatske luke, jer bi to bilo protivno međunarodnom pravu, izjavio je u danas u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković pre početka samita EU na kojem je ključna tema pitanje migracija.

"Znate da po međunaradnom pravu te brodove, kada se uoče, treba odvesti u najbliže luke. To su međunarodne obaveze i s te strane ne vidim da je takav scenario realan", rekao je Plenković.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponavlja da na ovom samitu nije moguće postići konsenzus o rešavanju pitanja migracija i azila, stoga kaže da je potrebno naći rešenje s onim zemljama koje to žele kroz bilateralne sporazume.

foto: Reuters

"Mi razgovoramo o poboljšanju sedam zakonskih predloga koji se odnose na reviziju Dablinskog sporazuma. Po tom sporazumu, moguće je sklapati bilateralne sporazume koji bi omogućili kvalitetniju saradnju među državama članicama kada je reč o sekundarnoj migraciji. Došlo je do određenih kontakata na diplomatskom nivou, ali nikakvih konkretnih dogovora nije bilo", rekao je Plenković.

foto: Reuters / Darrin Zammit Lupi

Očekuje, kazao je, dugu i zahtevnu raspravu o ovoj temi na samitu.

"Hrvatski stav je da je dobro da krenemo u realizaciju drugog dela dogovora s Turskom, dakle finansijskih obaveza EU-a i podržavamo dodatnu spremnost za davanje sredstava za fond za afričke zemlje", rekao je.

Reč je, kazao je, o jačanju spoljne dimenzije migracijske politike.

To je, dodao je, ono što je u ovom trenutku najbitnije, pojačavanje kontrola na spoljnim granicama EU.

Za Hrvatsku je, prema njegovim rečima, to ključno jer ukoliko su spoljne granice dobro čuvane onda će nezakonitih migracija kroz teritoriju te zemlje, odnosno pokušaja, biti sve manji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track