Najnovije vesti

SLOVENIJI PRETI KRIZA: Pahor nema koga da predloži za mandatara, parlament ide u drugi krug konsultacija!
Foto: Reuters

NIKO NEMA VEĆINU

SLOVENIJI PRETI KRIZA: Pahor nema koga da predloži za mandatara, parlament ide u drugi krug konsultacija!

Region

LJUBLJANA - Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da će u ponedeljak zvanično obavestiti parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara za sastav nove vlade.

Pahor je potvrdio da su mu potencijalni kandidati za položaj premijera, Janez Janša i Marjan Šarec, rekli da nemaju potrebnu većinu za formiranje vlade, te je ocenio da je zbog toga potreban još jedan krug konsultacija sa strankama.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika Slovenije, kako je Janša, lider Slovenačke demokratske stranke (SDS)  danas i zvanično potvrdio da nema mogućnosti za fomiranje vlade, koja bi u parlamentu imala većinu i rekao da zbog toga ne može da prihvati ponuđeni mandat, Pahor će "i službeno obavestiti parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara, te da je potreban novi krug konsultacija oko mogućeg rešenja i nalaženja potencijalnog kandidata".

foto: EPA/ Igor Kupljenik

U Sloveniji su 3. juna održani parlamentarni izbori, SDS je osvojila 25 od 90 mesta u parlamentu, ali je Rojters naveo da većina ostalih stranaka ne želi da uđe u koaliciju sa Janšinom partijom.

foto: EPA

Druga najveća partija, Lista Marjana Šareca (LMS) održala je koalicione pregovore sa pet drugih stranaka u proteklih nekoliko nedelja, ali je u ponedeljak konzervativna Nova Slovenija (NSL) napustila pregovore, čime su oni i okončani. NSL je pregovore napustila saopštivši da smatra da bi vlada formirana od šest stranaka bila nestabilna.

Kad Pahor u ponedeljak obavesti parlament da neće nominovati nikoga za premijera i parlament to potvrdi, počinje rok od 14 dana za predlog novog kandidatga za premijera. Ako parlament u tom periodu ne potvrdi nijednog kandidata, Sloveniju očekuju prevremeni izbori na jesen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...