PRESEDAN U SLOVENIJI: Novinaru zabranjen rad u struci na 2 godine, a čeka ga i zatvor zbog ucene
Foto: Youtube/Printscreen

slučaj izazvao polemike

PRESEDAN U SLOVENIJI: Novinaru zabranjen rad u struci na 2 godine, a čeka ga i zatvor zbog ucene

Region -

Bivši novinar slovenačke nacionalne televizije, a zatim osnivač više privatnih TV kanala i voditelj gledanih političkih emisija, Vladimir Vodušek, osuđen je zbog pokušaja iznude na godinu i po dana zatvora, ali i na zabranu rada u novinarstvu na dve godine, što se u toj zemlji dogodilo prvi put i izaziva polemike u novinarskim i pravnim krugovima.

Neki tamošnji pravnici smatraju da je reč o opasnom sudskom presedanu kojim se dovodi u pitanje ustavom zagarantovano pravo na rad, ali i na slobodu izražavanja, dok još uvek nepravomoćnu presudu ne dovodi u pitanje predsednica Slovenskog novinarskog društva (DNS) Petra Lesjak.

Ona je u četvrtak izjavila da je Vodušekov slučaj presedan samo kad je reč o novinarskom pozivu, ali da je zabrana razumljiva s obzirom na težinu dela jer se radilo o medijskoj uceni, što šteti i novinarskoj profesiji.

Okružni sud je Vodušeku izrekao kaznu od 18 meseci zatvora zbog pokušaja iznude nekadašnjeg direktora preduzeća "Unior" Gorazda Korošeca i dvogodišnju zabranu rada u novinarstvu, a pri odmeravanju kazne mu je kao otežavajuću okolnost uzeo to što je krivično delo počinio "zlopotrebom svog poziva".

Vodušek je uhapšen u julu 2012. godine, nakon što mu je posrednik za koga je kasnije tvrdio da je saradnik policije, predao 50.000 evra, polovinu od navodne sume koju je novinar zahtevao od Korošeca kako ne bi u svojim medijima objavio kompromitujuće podatke o njegovom preduzeću.

Jedan mesec je proveo u pritvoru, nakon čega je nastavio da se bavi medijskim poslovima. Tokom procesa i na suđenju tvrdio je da nije kriv i da je slučajno video dokument na osnovu koga je osumnjičen i osuđen, da se nije radilo o uceni nego novcu za oglašavanje preduzeća navodne žrtve i da spomenute dokumente osetljive za Korošeca inače nikad ne bi objavio.

Vodušek je nakon presude kazao da je šokiran i određenom zatvorskom kaznom i zabranom novinarskog rada jer po njegovim rečima u svojoj firmi "daje hleb osmorici zaposlenih".

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track