Najnovije vesti

PRVA SRPSKA CRKVA U SLOVENIJI POSLE 70 GODINA: U Kopru će pravoslavci pored hrama dobiti i dečje igralište!
Foto: Profimedia

gradonačelnik Kopra kod patrijarha Irineja

PRVA SRPSKA CRKVA U SLOVENIJI POSLE 70 GODINA: U Kopru će pravoslavci pored hrama dobiti i dečje igralište!

Region

Do kraja godine u Kopru će biti položen kamen temaljac za novu pravoslavnu crkvu, a tim povodom danas je patrijarh srpski Irinej ugostio gradonačelnika tog slovenačkog grada Borisa Popoviča.

"Veoma sam ponosan na činjenicu da se prvi put psole 70 godina u Sloveniji gradi pravoslavna crkva i to baš u Kopru čiji sam gradonačelnik", rekao je Popovič posle sastanka s patrijarhom, koji je dao blagoslov za izgradnju ovog hrama.

Opština je obezbedila svu infrastukturu za izgradnju pravoslavne bogomolje, a kako je istakao otac Dejan Mandić, paroh koparski, lokalna vlast će urediti i portu hrama i sagraditi dečje igralište na kom bi se mališani i njihovi roditelji družili posle liturgije i časova veronauke.

Boris Popovič rođen je u Kopru, njegov otac je pravoslavac iz Berana koji je došao u Sloveniju gde je upoznao Borisovu majku Slovenku i ostao da živi na slovenačkom primorju.

Boris se u mladosti bavio automobilizmom i jedini je vozač sa prostora bivše Jugoslavije koji je zvanično bio treći na svetu u auto trkama.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...