Najnovije vesti

HRVATSKA SE NE MIRI SA IZBOROM KOMŠIĆA: To je izigravanje Dejtona i izborni inženjering!
Foto: EPA, Beta/Ivan Rozić, Beta/Denis Cerić, Reuters

SALVE KRITIKA

HRVATSKA SE NE MIRI SA IZBOROM KOMŠIĆA: To je izigravanje Dejtona i izborni inženjering!

Region

ZAGREB - Zvanični Zagreb i Hrvati u BiH nikako se ne mire sa izborom Željka Komšića za hvatskog člana Predsedništva BiH, iako je on, prema najnovim podacima CIK BiH, osvojio gotovo 13.000 glasova više čak i od bošnjačkog člana, Šefika Džaferovića, u tom tročlanom telu

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković se i danas, na početku sednice vlade, osvrnuo na izbor Komšića istim rečima kao i juče u Saboru: da je to "izigravanje Dejtonskog sporazuma" i "izborni inženjering" s negativnim posledicama na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Andrej Plenković: To je izigravanje Dejtonskog sporazuma
Andrej Plenković: To je izigravanje Dejtonskog sporazumafoto: EPA

"Smatramo da izigravanje ciljeva i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma nije dobro, nije korisno i nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome cemo aktivno doprineti, pronaći zakonsko rešenje koje će obezbediti legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsedništvu", kazao je Plenković.

 

Komšić je na prošlonedeljnim opštim izborima u BiH treći put izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH zahvaljujući pre svega glasovima Bošnjaka. Ali Hrvati u obema državama, Hrvatskoj i BiH, njegov izbor smatraju neligitimnim, a kako će se stvari dalje razvijati zavisiće od mnogo faktora, ponajviše od narednih koraka zvaničnog Zagreba i još uvek aktuelnog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića, koji je i lider HDZ BiH, pišu hrvatski mediji. Čović je, inače, uoči izbora dobio plebiscitarnu podršku Hrvatske i hrvaskog vladajućeg HDZ.

Predsednica Hrvatske nijednom rečju nije spomenula Komšića
Predsednica Hrvatske nijednom rečju nije spomenula Komšićafoto: EPA

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je dan posle izbora u BiH, međutim, istakla da je Dejtonski sporazum temelj BiH, kog se treba držati, a svako odstupanje od tog dokumenta samo stvara neravnotežu između tri konstitutivna naoda u susednoj državi.

 

"Bez obzira na neke neprimerene izjave koje smo čuli, čvrsto verujem u dobrosusedske odnose i lično ću se zalagati za dobrobit naše susedne države, za održivost i prava svih naroda i gradana BiH, za evroatlantski put BiH, za njeno brzo clanstvo u EU", rekla je Grabar-Kitarovićeva ne spomenuvši nijednom jedinom rečju izbor Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Inače, Komšić je tokom izborne kampanje žestoko kritikovao hrvatsku predsednicu optužujući je da je doprinela "političkoj agresiji" Hrvatske na BiH, sličnu onoj tokom rata, samo što sada nije bilo tenkova. Posebno joj je zamerio što je na nedavnoj sednici Generalne skupštine UN u svom obraćanju govorila o potrebi izmene izbornog zakonodavstva u BiH. 

 

Ali najglasniji protivnik Komšićevog izboraje predsednik Spoljnopolitičkog odora Sabora i bivši šef hrvatske diplomatije, visoki funkcioner HDZ Miro Kovač, koji je rekao da Bošnjaci sada imaju dva člana Predsedništva, a da pritom nije izabran kandidat koji je dobio najviše glasova Hrvata, što nije u duhu Dejtonskog sporazuma. Kovač je ocenio da izborom Komšića nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče legitimnog predstavljanja i načela konstitutivnosti naroda.

Miro Kovač je najljući Komšićev protivnik u Hrvatskoj
Miro Kovač je najljući Komšićev protivnik u Hrvatskojfoto: Beta/Denis Cerić

"Ustav BiH jasno kaže da BiH čine Bošnjaci, Srbi, Hrvati te ostali, a Hrvati ovakvim izborom Komšića nisu ravnopavni jer su ostali bez svoga člana Predsedništva", tvrdi Kovač. "Vrlo jasno ćemo govoriti svojim međunarodnim partnerima da izbor Komšića nije u skladu s duhom Dajtona i da nije pravedno da jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike."

 

Hrvatska, kazao je Kovač, želi funkcionalnu BiH, a ona to ne može biti ukoliko nije zagarantovana ravnopravnosti sva tri konstiuttivnih naroda.

Reč Dragana Čovića mnogo znači
Reč Dragana Čovića mnogo značifoto: Reuters

Naredni koraci poraženog lidera HDZ BiH Dragana Čovića biće, ipak, odlučujući za ostanak i opstanak Hrvata u BiH, a prema medijima u obema zemljama, ti koraci će zavisiti od dogovora sa zvaničnim Zagrebom. U izbornoj noći Čović je dobio poziv Bakira Izetbegovića da HDZ BiH uđe u postizbornu koaliciju sa najuticajnijom bošnjačkom SDA i da zajedno formiraju vlast na državnom nivou - Savet ministara i Vladu Federacije BiH. Međutim, iz HDZ BiH su poručili da partneri svakako ne mogu da im budu stranke koje su podržale Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Zato će, kažu, pre nego donesu bilo kakvu odluku o postizbonim koalicijama pažljivo analizirati rezultate i situaciju.

 

Za to vreme i u hrvatskim institucijama u BiH raste nezadovoljstvo izborom Komšića, a za večeras je zakazan i potest na kojem će učesnici ispred sedišta hrvatskog člana Predsedništva u Mostaru paliti sveće.

foto: Printscreen Facebook

Komšić, osokoljen izbornim rezultatom odaslao je više poruka koje su naljutile hrvatske zvaničnike. U nizu postizbornih intervjua, Komšić je Hrvatskoj poručio da će pred međunarodnim sudom pokrenuti tužbu zbog gradnje Pelješkog mosta, zatim da je on Hrvat, da voli Hrvatsku, ali da više voli BiH jer mu je ona jedina domovina. Rekao je i da nema problem da sarađuje sa Hrvatskom ili bilo kojom drugom zemljom. Očekivao je, kazao je, hajku protiv njega, ali ga je, ipak, iznenadio intenzitet, koji se, smatra, graniči sa histerijom.

 

Komšić je po ocu Hrvat, a po majci Srbin. Oženjen je muslimankom. U ratu se borio na strani tzv. Armije BiH. Zbog zalaganja i ranjavanja odlikovan je oredenom "Zlatni ljiljan", najvišim ratnim odlikovanjem BiH. Njegova politička orijentacija, sa kojom je išao i na izbore, je zalaganje za građansku BiH.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, EPA, Beta/Ivan Rozić, Beta/Denis Cerić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...