SLOVENAČKI POLICAJCI ZAOŠTRILI BELI ŠTRAJK: Stvorile se kilometarske kolone na graničnom prelazu Bregana! (VIDEO)
Foto: printscreen Delo/Tadej Regent

nezadovoljni

SLOVENAČKI POLICAJCI ZAOŠTRILI BELI ŠTRAJK: Stvorile se kilometarske kolone na graničnom prelazu Bregana! (VIDEO)

Region -

Zbog štrajka u graničnih policajaca u Sloveniji usporen je promet teretnih vozila na ulazu i izlazu iz Republike Hrvatske. Formirale su se kilometarske kolona teretnih vozila na naplatnoj rampi Bregana u smeru Slovenije.

Slovenački policijski sindikat od ponedeljka ujutro zaoštrio je svoj beli štrajk, započet u oktobru, izvođenjem pojačanih graničnih kontrola na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj), nezadovoljan pregovorima sa vladom o povećanju plata.

Kako su izjavili čelnici sindikata Radivoj Uroševič i Sebastjan Korošec, pojačane štrajkačke aktivnosti odvijaju se tako da slovenačka policija na ta dva prijelaza sa Republikom Hrvatskom "provodi pojačane kontrole teretnih vozila", a to znači da se na obe strane prelaza formiraju kolone koje su duge i do 5 kilometara.

Sindikat slovenskih policajaca nezadovoljan je negativnim stajalištima vlade da se njihove plate usklade sa platama državnih službenika sličnog ranga.

Tvrde da je sadašnja vlada čak odustala od obećanja koja im je nakon štrajka u proljeće ove godine obećala prethodna vlada ocenivši da je to za njih neprihvatljivo. Vlada premijera Marjana Šarca, koja je formirana prije više od dva meseca, susreće se na početku mandata s pretnjom nekoliko sindikata javnog sektora.

Oni prete da će stupiti u štrajk ako ne uskladi njihove plate na nivo pre mera štednje uvedenih 2012. godine, jer smatraju da prestanak recesije i ubrzani rast BDP-a zadnjih godina to omogućavaju.

Čelnici sindikata vladi su zapretili da bi štrajkačke aktivnosti na granici mogli proširiti i na druge prijelaze ako se zastoj u pregovorima nastavi, ali nadaju se da će vlada poslati kompromisni predlog o mogućem rastu njihovih plata, nakon čega bi se pregovori mogli nastaviti, a zaoštrene štrajkaške aktivnosti obustaviti.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen Delo/Tadej Regent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track