DRAMA NA GRANIČNOM PRELAZU BREGANA: Ležala je na sedištu autobusa i porađala se, dok su policajci trčali od autobusa do autobusa tražeći lekara, a onda ih je Bog pogledao! (FOTO)
Foto: AP

porođaj na granici

DRAMA NA GRANIČNOM PRELAZU BREGANA: Ležala je na sedištu autobusa i porađala se, dok su policajci trčali od autobusa do autobusa tražeći lekara, a onda ih je Bog pogledao! (FOTO)

Region -

"Nije mi dobro", rekla je graničnim policajcima na Bregani u subotu malo pre ponoći 18-godišnjakinja trudnica. Ona je putovala sa suprugom, njegovom pomajkom i dvogodišnjim detetom autobusom iz Tuzle u Hamburg. Međutim, stigla je samo do graničnog prelaza Bregana, gde je rodila zdravu devojčicu na autobuskom sedištu.

"Nisu nam rekli da ima trudove, ali se videlo da je reč o trudnici u visokoj trudnoći. Odmah sam pozvao šefa smene i rekao da pozove Hitnu", rekao je Petar Franjić (37), jedan od petoro graničnih policajaca koji su pomogli trudnici pri porođaju. Na graničnom prelazu bila je gužva. Imali su akciju, pojačane kontrole putnika.

Autobus kompanije "Transturist Tuzla" stajao je u koloni i čekao na kontrolu. Odednom je iz njega izašla trudnica i obratila se za pomoć.

"Rekao sam joj da se vrati u autobus jer nije imala jaknu, a bilo je hladno. Nisam mislio da će to da ide tako brzo. Kad sam se vratio u autobus, video sam da joj je pukao vodenjak i da su počeli trudovi. Tad smo znali da Hitna neće da stigne na vreme", prisetio se Petar.

Oslobodili su joj prvo sedište odmah iza vozača, a ostali putnici su se pomerili u zadnji deo autobusa. Petar, šef smene Željko Bratanić (45), Monika Grlica (28) i još dvoje kolega krenuli su da trče od autobusa do autobusa tražeći lekara, medicinsku sestru, bilo koga medicinske struke ko bi mogao da pomogne pri porođaju u autobusu.

"Imali smo sreće jer je u jednom autobusu koji je čekao na ulazu u Hrvatsku bila jedna gospođa ginekolog. Nismo mogli da verujemo koliko imamo sreće", kaže Petar. Dr Jadranka Šanjug, ginekolog, upravo se vraćala se iz Venecije sa međunarodne konferencije.

foto: printscreen facebook

"Došla sam do autobusa, videla da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ležala je iza vozača i jaukala, hvatala je panika. Rekla sam joj da se ne brine, da ne paniči, da sam ja lekar i ginekolog i da je u sigurnim rukama", priča dr Šanjug.

"Sve je trajalo desetak minuta. Kad se dete rodilo, umotali smo ga u ćebence. Posteljicu sam stavila u kesu, a pupčanu vrpcu podvezala trakom koju sam odrezala od ispeglane krpe. Dalje je preuzela Hitna pomoć", priča doktorka. Nakon što se uverila da je sve u redu, otišla je natrag u autobus. U 25 godina rada nije doživela ništa slično, ali kaže da veruje da se sve događa sa razlogom.

Kurir.rs/24sat.hr

Foto ilustracija AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track