SLOVENAČKI LEKAR OSUĐEN ZBOG MALOLETNICE: Dirao pacijentkinju po intimnim delovima, dobio uslovno!
Foto: Profimedia

sramota

SLOVENAČKI LEKAR OSUĐEN ZBOG MALOLETNICE: Dirao pacijentkinju po intimnim delovima, dobio uslovno!

Region -

Slovenački lekar koji je maloletnu devojku dirao po intimnim delovima tela za vreme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru na uslovnu kaznu, ali mu zbog toga preti oduzimanje lekarske licence.

Hina prenosi da je Okružni sud u Mariboru lekara D. K. nepravosnažno osudio na 18 meseci zatvora, uslovno na tri godine, jer je 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila lekarsko opravdanje zbog izostanka iz škole pipao po grudima i polnom organu.

"Time je zloupotrebio svoj položaj i povredio polni integritet maloletne osobe", utvrdio je sud.

Navodi se da je tužilaštvo zahtevalo bezuslovnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja lekarskog poziva, što je sudsko veće odbilo.

Sudija Barbara Nerat, predsedavajuća veća, kazala je da se radilo se o brzom pregledu koji oštećenoj nije izazvao teške i trajne posledice. Slovenački mediji su objavili da oštećena u privatnoj tužbi traži 15.000 evra odštete.

Navodi se da se događaja koji je doveo do tužbe desio 2016, kada je devojka imala 16 godina. Ona je incident odmah prijavila na anonimni telefon, zatim zaštitniku prava pacijenata i potom policiji, tvrdeći da ju je lekar za vreme pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i polnom organu, što je u sudskom postupku dokazano.

Lekar je na sudu negirao da je počinio krivično delo, ali je u istrazi priznao da je naredio pacijentkinji da se skine do kolena, okrenuo ju je na trbuh i bez rukavica joj pregledao žlezde jer je, kako tvrdi, posumnjao da je obolela od mononukleoze.

Navodi se da je drugi lekar specijalista, koji je na sudu svedočio kao veštak, rekao da optuženi nije smeo nenajavljeno da svuče pacijentkinju, kao i da pri pregledu krajnika nije potrebno dodirivanje polnog organa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track