SLOVENIJA ŽELI DA SPASI ASANŽA OD ROBIJE I SMRTNE KAZNE: Njegovo hapšenje je sramni čin! Nudimo mu AZIL!
Foto: Printscreen Twitter RT

PREDLOG STRANKE lEVICA

SLOVENIJA ŽELI DA SPASI ASANŽA OD ROBIJE I SMRTNE KAZNE: Njegovo hapšenje je sramni čin! Nudimo mu AZIL!

Region -

Slovenačka stranka Levica, koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj Vladi premijera Marjana Šareca, ali nije deo vladajuće koalicije, već s njom sarađuje, predložila je da Slovenija ponudi politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Asanžovo hapšenje i otkazivanje azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu ta stranka je nazvala sramotnim činom. Predsednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao Vladu da „učini sve u svojoj moći da spreči Asanžovo izručenje SAD, gde osnivaču Vikiliksa preti doživotna robija ili čak smrtna kazna zbog otkrivanja američkih ratnih zločina“.

Stranka je u izjavi za javnost navela da bi Vlada Slovenije zbog toga trebalo da mu ponudi politički azil u Sloveniji.

„Opravdano sumnjamo da bi Asanžovo suđenje u SAD bilo pravedno, a povlačenje azila od strane ekvadorskih vlasti i postupak britanske policije su sramotni. Oni predstavljaju kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava i ugrožavaju slobodno i nezavisno novinarstvo.

To je ujedno i jak napad na pravo javnosti da ima uvid u delovanje vlada i njihovih agencija koje ograničavaju slobodu pojedinca“, navela je u izjavi slovenačka stranka Levica.

Kurir.rs/agencije

Foto Printscreen Twitter RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track