Najnovije vesti

SLOVENCI PROTESTUJU ZBOG MIGRANATA: Traže bolju zaštitu granica i neće da budu centar za procesuiranje imigranata!
Foto: AP / Amel Emrić

slovenci nezadovoljni

SLOVENCI PROTESTUJU ZBOG MIGRANATA: Traže bolju zaštitu granica i neće da budu centar za procesuiranje imigranata!

Region

Oko 400 Slovenaca koji žive u blizini graničnog prelaza Jelšana, ka Hrvatskoj, okupilo se u znak protesta tražeći bolju zaštitu granica i odbacujući ideju da njihova zajednica bude centar za procesuiranje migranata.

Meštani iz pograničnih područja svakodnevno se suočavaju sa ilegalnim migracijama, koje često prate zagađenja prirodne okoline, provale, kao i oštećenja imovine, izjavio je jedan od demonstranata Ivan Cegnar.

On je rekao da građani traže da država zaštiti Šengensku granicu u skladu sa zakonom i obavezama koje je Slovenija prihvatila, kada se priključila Šengenskoj zoni.

Kako se navodi, područje Jelšana nije glavna ulazna tačka za migrante, ali su probleme lokalnih stanovnika pogoršali planovi za vanredne situacije, koji u slučaju porasta broja migranata uključuju korišćenje zgrada u blizini graničnog prelaza kao centra za procesuiranje migranata.

U celoj zemlji registrovano je 1.639 pokušaja nezakonitog prelaska granice, što je povećanje od skoro 150 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...