SLOVENIJA U STRAHU OD NOVE REKE MIGRANATA: Šarec pojačava nadzor granice sa Hrvatskom
Foto: Profimedia

POLICIJA STIŽE NA GRANICU

SLOVENIJA U STRAHU OD NOVE REKE MIGRANATA: Šarec pojačava nadzor granice sa Hrvatskom

Region -

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je danas jačanje kontrole "zelene granice" sa Hrvatskom zbog nešto povećanih tokova ilegalnih migracija, posebno prema Italiji, zbog čega su početkom meseca na granici s tom zemljom uvedene i zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije.

Šarec je tim povodom razgovarao sa Emilom Rojcem, načelnikom pogranične opštine Ilirska Bistrica, kroz koju prolazi jedan deo ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom prema Italiji.

foto: Printscreen YouTube

Marjan Šarec

Slovenački premijer je rekao da razume zabrinutost tamošnjeg stanovništva zbog povećanja ilegalnih prelaza, ali i da smatra da se ti problemi ponekad preuveličavaju iz političkih razloga. Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca, a biće povećan i broj vojnika koji im u tome pomažu, kazao je Šarec.

On je naveo da je naglasak na povećanju tehničkih sredstava za onemogućavanje ilegalnih migracija, precizirajući da se radi o kontroli granice bespilotnim letelicama (dronovima) i da je u toku javni konkurs za kupovinu 40-ak kilometara panelnih ograda.

Slovenačka policija, prema Šarecovim rečima, uspešno suzbija ilegalne migracije, sarađujući u tome i sa Italijom i sa zemljama na balkanskoj ruti, a da su glavni problem s kojim se Slovenija suočava krijumčari koji organizuju ilegalne prielaze i na tome zarađuju.

foto: AP

Migranti u Bihaću

"Ključ za ovaj problem je da ih uhvatimo i 'isključimo iz saobraćaja'", rekao je on posle razgovora sa lokalnim zvaničnicima u Ilirskoj Bistrici.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar je rekao da je Slovenija od oko 5.000 privedenih migranata u ovoj godini, više od polovine vratila u Hrvatsku. Naveo je i da je uhvaćeno i oko 130 organizatora ilegalnih prelaza i njihovih pomagača. Među njima, kako je dodao, većina su strani državljani, ali ima i Slovenaca, pri čemu je zarada koju na tome ostvaruju velika.

Poklukar je rekao da se migrantima za put od Grčke do Italije naplaćuje od 5.000 do 7.000 evra "po glavi", a samo za prelaz hrvatsko-slovenačke granice od 100 do 300 evra.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track