Najnovije vesti

SLOVENCI IMAJU PROBLEM SA DIVLJIM ŽIVOTINJAMA: Medvedi i vukovi sve više upadaju na naselja i prave veliku štetu! Seljaci traže ostavku ministra za životnu sredinu!
Foto: EPA/MYKOLA TYS

ne znaju kako da reše problem

SLOVENCI IMAJU PROBLEM SA DIVLJIM ŽIVOTINJAMA: Medvedi i vukovi sve više upadaju na naselja i prave veliku štetu! Seljaci traže ostavku ministra za životnu sredinu!

Region

Sindikat slovenskih seljaka (SKS) zatražio je ostavku ministra za životnu sredinu i prostor Simona Zajca koga smatraju objektivno odgovornim za velike štete, koje poljoprivrednicima nanose medvedi i vukovi, prenose u utorak slovenski mediji.

"Očuvanje tolikog broja divljih zveri u Sloveniji nije održivo. Država bi trebala odredi maksimalan broj medveda i vukova koje mogu "podneti" naše šume jer ih za ovoliko jednostavno nema hrane", kazao je za mariborski list Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata u koji su učlanjeni poljoprivrednici i vlasnici šuma.

Prema nekim istraživanjima na koja se pozvao, u Sloveniji bi moglo da preživi samo oko stotinu smeđih medveda, rekao je. Stanje je alarmantno jer neki njihov broj procenjuju i na hiljadu, dodao je.

foto: AP

Kad je o vukovima reč, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više - procenjuje se da ih je više od stotinu, rekao je nadalje.

Slovenska vlada ovog je proleća posebnom uredbom odredila odstrel gotovo 200 smeđih medveda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih zveri zaštićenih zakonom jer kvote odstrela za ovu i sledeću godinu smatraju za previsoke.

Broj napada medveda i vukova, prvenstveno na stoku, sve je veći pa je stanovništvo koje živi u naseljima uz njihov habitat sve više preplašeno.

foto: EPA/MYKOLA TYS

Sindikat seljaka zbog takve situacije predlaže ostavku ministra Zajca. Njega smatraju "objektivno odgovornim" za zadnji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno gospodarstvo blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, ali i za celokupno neregulirano stanje upravljanja divljim zverima.

U zahtevima im se pridružila i izvanparlamentarna Slovenska pučka stranka (SLS), pa najavila da će uskoro iz solidarnosti sa stočarima održati protestni skup protiv vlade i njenog odnosa prema poljoprivrednicima i ruralnim predelima koje ugrožavaju divlje zveri.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...