SLOVENCI SLAVE PRAZNIK PRIMORSKE SLOVENIJE: Dan kada je ova oblast vraćena u sastav Jugoslavije!
Foto: Profimedia

pariski ugovor

SLOVENCI SLAVE PRAZNIK PRIMORSKE SLOVENIJE: Dan kada je ova oblast vraćena u sastav Jugoslavije!

Region -

U Sloveniji se danas proslavlja praznik Primorske Slovenije u znak sećanja na 15. septembar 1947. godine i Pariski ugovor, kada je veći deo Primorske (priobalna oblast u Sloveniji) ušao u sastav slovenačke federalne jedinice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Glavnu svečanost tim povodom organizovala je opština Ajdovščina, u saradnji sa slovenačkim veteranskim udruženjima, a premijer Slovenije Marjan Šarec je na svečanosti izjavio da je "Primorje uzor i primer kako se velika pobeda i ljubav prema domovini rađa iz tuge i patnje", piše ljubljanski list Delo.

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas će se obratiti posetiocima predsedničke palate koja će biti otvorena za praznik, a kako nalaže i običaj u državnim praznicima, počasna straža slovenačke vojske biće postavljena ispred palate, dodaje se u tekstu.

Praznik je ustanovljen kao državni 2005. godine, ukazom tadašnjeg slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka, a nije neradan dan.

Posle Pariskog ugovora iz 1947. godine i pripajanja Primorske oblasti Sloveniji, odnosno bivšoj Jugoslaviji, izvan granica Slovenije je, ističe se u tekstu "Dela", ostalo još oko 140.000 ljudi koji govore slovenačkim kao maternjim jezikom, a koji su živeli u Italiji.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track