Najnovije vesti

SKANDAL U SLOVENAČKOJ OBAVEŠTAJNOJ SLUŽBI: Poslanici saznali da je premijer zaposlio svoju prijateljicu, a sad im preti zatvor jer su odali medijima
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

nepotizam u sloveniji

SKANDAL U SLOVENAČKOJ OBAVEŠTAJNOJ SLUŽBI: Poslanici saznali da je premijer zaposlio svoju prijateljicu, a sad im preti zatvor jer su odali medijima

Region

Slovenačka obaveštajna agencija (SOVA) potvrdila je danas da je državnom tužilaštvu prijavila sumnju na krivično delo odavanja tajnih informacija vezanih za njen rad i delovanje.

Kako prenose slovenački mediji, reč je o javnim objavama do kojih je u medijima došlo nakon što je središte nacionalne obaveštajne agencije, pre dve nedelje, posetilo više članova parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

Oni su u kadrovskom arhivu SOVA istraživali jesu li tačne nezvanične informacije o tome da je u agenciji "preko veze" zaposlena bivša prijateljica sadašnjeg premijera Marjana Šareca, iako za taj posao nije imala potrebne kvalifikacije, odnosno kako su se sprovodili konkursi za angažovanje radnika u agenciji.

Kako prenose mediji, SOVA je državnom tužilaštvu podnela prijavu zbog sumnje u izdaju zaštićenih podataka protiv više nepoznatih osoba i najmanje jedne poznate osobe. Nije isključeno da su među njima i neki od članova parlamentarnog odbora koji su o poseti sedištu agenciju davali izjave medijima, objavili su nezvanično slovenački mediji, prenosi Hina.

U SOVA je potvrđeno da su podnete prijave zbog izvršenja više krivičnih dela iz 260. člana Krivičnog zakona, za koje se u slučaju osude može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ali da zbog interesa daljnjih postupaka o tome ne mogu izneti više informacija.

Premijer Marjan Šarec izjavio je danas da slučaj prijava u SOVA zbog odavanja tajnih informacija ne može komentarisati jer to "nije njegov domen", ali da veruje da se sve radi po zakonitoj proceduri.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Stephanie Lecocq) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...