JUNKER O ODLUCI BRISELA: Ovo je istorijska greška!
Foto: EPA

haos u regionu

JUNKER O ODLUCI BRISELA: Ovo je istorijska greška!

Region -

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom istorijska greška.

"Ovde se ne radi o tome da li su zemlje spremne za pridruživanje EU, već da li su kandidati ispunili uslove za početak pregovora. Mnoge države smatraju da nije bilo takve pripreme, mislim da je to istorijska greška", istakao je Junker.

Na pitanje da li ovo znači kraj proširivanja EU, Junker je rekao da u tom slučaju Evropa treba da se suoči sa ozbiljnim kritikama.

"Mi smo ohrabrivali ove države, pomagali im i javno davali obećanja. Ukoliko

želimo da nas poštuju, moramo da održimo naša obećanja", zaključio je.

Podsetimo, evropski lideri su u petak prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna Makedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom.

Kurir.rs/Plusinfo.mk Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track