Najnovije vesti

HRISTOVO ROĐENJE SLAVI SE DANAS ŠIROM BALKANA: Božićne liturgije služene i u Zagrebu, Sarajevu, Podgorici... MIR BOŽJI!
Foto: Youtube prtscr / Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica

najradosniji praznik

HRISTOVO ROĐENJE SLAVI SE DANAS ŠIROM BALKANA: Božićne liturgije služene i u Zagrebu, Sarajevu, Podgorici... MIR BOŽJI!

Region

U svim pravoslavnim hramovima širom regiona ponoćnim i jutarnjim liturgijama i čitanjem Poslanice patrijarha srpskog Irineja, obeležen je najradosniji hrišćanski praznik Božić - dan rođenja Isusa Hrista. 

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, koji je upozorio na egoizam, mržnju i nasilje, te na važnost ljubavi unutar porodice. 

foto: Faceboook / Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Mitropolit je u svojoj propovedi svim vernicima poželeo dobro u Novoj godini i ukazao na potrebu potrage za ličnim mirom koji će preći na celi svet.

"Taj mir ne dolazi od ovoga sveta, taj mir zove se Hristos koji je potrebniji od svega u našem vremenu". 

foto: Facebook / Mitropolija zagrebačko Ljubljanska

U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu pravoslavni vernici u ponedeljak su u velikom broju učestvovali u ponoćnoj liturgiji uoči današnjeg Božića po Julijanskome kalendaru.

Sveštenici su nakon liturgije uručili vernicima badnjake, vezice hrastovih grančica, a deci i paketiće slatkiša. 

U izjavi za Hinu stavrofor Milidrag rekao je da se sa sve većim odazivom vernika na liturgije u karlovačkom Sabornim hramu vidi da se iz godine u godinu "narod sve više budi, u verskom smislu i da prilazi svojoj svetoj crkvi hršćanskoj, bez obzira na koju crkvu mislimo" 

"Ove godine po prvi put u Karlovcu imamo da nakon božićne liturgije, koju je služio vladika Gerasim imamo posluženje u crkvenoj sali Eparhijskog dvora, gde je narod uz rakiju, kafu i ostalo mogao da popriča sa svojim sveštenicima i da im prenese svoje duhovne potrebe", rekao je stavrofor Milidrag. 

Desetu godinu za redom polagan je Badnjak na Koblerovom trgu u Rijeci u prisustvu mnogobrojnih vernika koji Božić obeležavaju po Starom kalendaru.

Protojerej-stavrofor Mićo Kostić, riječki paroh, je rekao da su međunacionalni odnosi i odnosi među religijama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji vrlo dobri. 

foto: video prtscr / RTRS

Pravoslavni vernici okupili su se jutros i na božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Pročitana je Poslanica patrijaha Irineja sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC). 

Poslanicu SPC-a pred brojnim vernicima koji su ispunili Sabornu crkvu pročitao je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starešina te crkve u Sarajevu. Kao glavna poruka ovogodišnjeg Božića istaknuto je da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

I u svim hraovima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros su se slile reke vernog naroda na liturgijsku proslavu Roždestva Hrista Bogomladenca.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je sa sveštenstvom centralnu Božićnu liturgiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici

foto: Z.Š.

Odgovarali su članovi Hramovnog hora Sveti apostol i jevanđelist Marko pod upravom dirigenta Ljudmile Radović.

Pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja sa svim arhijerejima SPC u otadžbini i rasejanju.

Nakon pričešća hiljada vernika uz Božićni program Dečjeg crkvenog hora Sveti Kozma Etolski, vernima se obratio Mitropolit Amfilohije tradicionalnim Božićnim pozdravom: Mir Božji! Hristos se rodi!

"Nek je blagosloven rođendan Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista kroz čiji rođendan i naše rođenje dobija večni i neprolazni smisao. Hristos Gospod, najlepši rođeni na zemlji, osvećuje svako rođenje", kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski. 

A Presveta Deva, dodao je on, ona osvećuje svaku majku svojim rođenjem.

"I svakom detetu rođenom na zemlji daruje večni i neprolazni, besmrtni život. To je smisao ovoga divnoga događaja", rekao je on.

Vladika je rekao da ga raduje što je naš narod sve bliži poznanju te svete istine, posebno u Crnoj Gori.

"To se pokazalo i ovih dana u pripremi postom i molitvom, i molitvenim podvigom pripreme za ovaj veliki i sveti praznik kroz one hodove kroz ovaj grad i širom Crne Gore koji su se odrazili na sve ljude i na sve narode u Evropi", rekao je vladika.

Posebno je pozdravio sveštenike iz Albaske pravoslavne crkve Nikolu i Aleksandra Petanija koji su doneli blagoslov Arhiepiskopa albanskog Anastasija. 

Mitropolit je dodao da su istovremeno doneli i žalost, jer su ulazeći u Crnu Goru bili zaustavljeni na graničnom prelazu kada su rekli da idu na liturgiju u Podgoricu.

Kurir.rs / Tanjug,    Foto: Youtube prtscr / Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...