Najnovije vesti

PALA BALKANSKA GRUPA OD 40 DILERA, MEĐU NJIMA I SRBIN: Sve ih vodio Slovenac, radili sa klanovima iz Južne Amerike!
Foto: Profimedia

velika zaplena

PALA BALKANSKA GRUPA OD 40 DILERA, MEĐU NJIMA I SRBIN: Sve ih vodio Slovenac, radili sa klanovima iz Južne Amerike!

Region

Oko 40 ljudi, najviše državljana Hrvatske i Slovenije, uhapšeno je u nekoliko zemalja tokom velike akcije, zbog sumnji da su bavili organizovanim krijumčarenjem i prodajom velikih količina kokaina, heroina, amfetamina i marihuane. U istrazi našao se i jedan Srbin (39).

Istragom je utvrđeno da je jedan Slovenac od početka 2018. do 2020. godine organizovao i vodio zločinačku grupu čiji su pripadnici navedene osobe, kao i najmanje šest slovenačkih državljana i druge, za sada nepoznte osobe.

Kako je grupa funkcionisala?

Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih država EU i zemalja Južne Amerike složno i koordinisano zajednički švercovali narkotike kako bi ostvarili velike zarade. Reč je o više vrsta droga - kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ekstazi), marihuana, hašiš, metamfetamin (kristal met).

Zbog toga su se povezali sa ljudima iz Južne Amerike zbog krijumčarenja narkotika pomorskim putem iz Južne Amerike u Evropu, prenosi Jutarnji.hr.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

U Sloveniji su organizovali i nadzirali proizvodnju, uspostavili više skladišta za držanje i čuvanje droga, a za poslove obezbeđenja angažovali su ljude iz Ljubljane. Iz ovih skladišta droga je dalje išla u Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje.

Za transport su koristili specijalno izrađene bunkere u kamionima kojim se droga dovozila do željene destinacije, a kojim su upravljali ljudi angažovani specijalno za ovaj posao.

Tokom istrage zaplenjeno je ukupno 549 grama kokaina, 6.256 komada MDMA, 4.365 grama amfetamina, 52,84 grama heroina, 12.300 grama marihuane, 190.000,00 kuna (oko 25.500 evra), 12.000,00 evra, 320 švajcarskih franaka.

Na području Slovenije tokom 2018. i 2019. godine zaplenjeno je 23.000 grama amfetamina, 3.650 grama heroina, 1.700 grama kokaina, 4.500 komada MDMA, u Nemačkoj od 87.350,00 evra, a sve navedeno se osnovano dovode u vezu s ovim zločinačkim udruženjem.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...