SLOVENIJA DELIMIČNO UKIDA OGRANIČENJA? Janša oštro kritikovao EU zbog nedostatka podrške za borbu protiv korone!
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

odluka

SLOVENIJA DELIMIČNO UKIDA OGRANIČENJA? Janša oštro kritikovao EU zbog nedostatka podrške za borbu protiv korone!

Region -

Slovenija bi neke restriktivne mere u borbi protiv korona virusa mogla da ublaži već narednog utorka, pod uslovom da se ispune određeni uslovi, uključujući stabilnost zdravstvenog sistema, izjavio je slovenački premijer Janez Janša, uz kritike upućene EU zbog nedostatka podrške.

U televizijskom obraćanju, Janša je sinoć rekao da vlada ispituje mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje, dela uslužnog sektora, trgovine i transporta, ako se primene zaštitne mere.

Uslovi su da se epidemija dodatno olakša, da se testiranje proširi na kritične tačke kao što su starački domovi i da se infekcija bolje kontrolišu, pa bi i neka ograničenja kretanja takođe mogla postepeno da se ublaže, prenosi slovenačka agencija STA.

Janša je sugerisao da je zdravstveni sistem i dalje opterećen, jer su gotovo petina svih zaraženih osoba u Sloveniji zdravstveni radnici.

"Krivulja širenja virusa više se ne penje strmo, horizontalnija je, ali još ne opada", istakao je on.

Janša je pozvao na razumevanje "činjenice da određene mere ne možemo olakšati tako brzo kao zemlje koje su reagovale na epidemiju danima ili čak nedeljama ispred nas, a istovremeno su i institucionalno spremne, za razliku od nas".

Slovenački premijer je izrazio kritike prema EU, rekavši da evropska solidarnost, koja zavisi isključivo od institucija EU, "u praksi ne postoji kada je u pitanju zaštitna oprema".

"Od početka epidemije nismo dobili ni jednu masku, ni jedan deo zaštitne opreme, niti jedan respirator iz EU", rekao je Janša.

U Sloveniji je prema najnovijem izveštaju zabeleženo 1.055 slučajeva korona virusa, od čega 36 sa smrtnim ishodom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track