SLOVENAČKI BLAM OD 860.000 EVRA: Kupili maske koje svako može da napravi kod kuće!
Foto: Profimedia, Facebook

bruka

SLOVENAČKI BLAM OD 860.000 EVRA: Kupili maske koje svako može da napravi kod kuće!

Region -

Tokom pandemije, čelnici slovenačkih opština računali su na državu da će im obezbediti zaštitne maske kako je planirano.

Skoro milion evra otišlo je zaštitnim maskama, šta su dobili gradonačelnici? Maske slovenačkog proizvođača koje su dobili izrađene su od salveta i običnih kuhinjskih gumica, prenosi Večernji list sa slovenačke televizije. Inače, maske je obezbedilo Državno odeljenje za zaštitu i spašavanje.

Gradonačelnici ovih opština nisu krili iznenađenje i blago razočaranje kad su videli šta su dobili. Tone Preskavec, gradonačelnik Dravograda, cinično je prokomentarisao na društvenim mrežama da je to „svemirska tehnologija“ i da će slovenački krizni štab pošiljaocu vratiti 2.300 salveta i gumica. Međutim, on nije jedini, kako su preneli slovenački mediji - njegov primer slediće više lokalnih čelnika.

Najveća tragedija u čitavoj priči leži u ceni ovih „svemirskih“ maski. Prema slovenačkom portalu 24ur, vlasti su platile 860.000 evra za jednu isporuku maski, što je 76 do 80 centi po maski, što je čak 20 centi skuplje od troslojnih medicinskih maski. Danas koštaju 60 centi, dok su se prije pandemije prodavali za samo nekoliko centi.

Zdravko Pocivalsek, slovenački ministar ekonomije, odbacuje kritike zbog maski i tvrdi da su oni prošli stručnu proveru u ljubljanskom kliničkom centru. Iz ovog centra kažu da su takve maske pogodne za građane, ali ne i za upotrebu u zdravstvu.

Kompanije koje proizvode ove maske su Protect Lukac i Korez-Sorting, a kako navodi Večernji list, ne dovode u pitanje kvalitetne maske ni cenu. Oni tvrde da su u proizvodnji korišćeni kvalitetni materijali, koji su u međuvremenu poskupeli. Uprkos onome što su rekli, nisu želeli da obelodane koliko su zaradili od prodaje ovih maski.

Slovenija nema sreće sa zaštitnim maskama za vreme koronavirusa. Slovenija je na početku pandemije ostala bez tri miliona maski koje je naručila, a slovenački ministar odbrane rekao je da je Slovenija žrtva klasične prevare. Situacija se takođe nije promenila poslednjih nedelja, jer su slovenački policajci dobili kuhinjske maske umesto medicinskih koje su napravljene pre pandemije.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track