NAORUŽANI SLOVENCI SA FANTOMKAMA NA GLAVI: Zašto Štajerska garda brine Boruta Pahora? (VIDEO)
Foto: Facebook video / Andrej Šiško

opasno

NAORUŽANI SLOVENCI SA FANTOMKAMA NA GLAVI: Zašto Štajerska garda brine Boruta Pahora? (VIDEO)

Region -

Uniformisana lica sa fantomkama na glavi, takozvana „Štajerska garda“ zabrinula je predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji ih je nazvao paravojnom formacijom koja koristi nedovoljno jasne zakone u toj državi da bi funkcionisala. Tako se ispostavilo da ta članica EU ima — paravojsku.

Danijel Igrec, magistar pravnih nauka iz Ljubljane, objašnjava za Sputnjik da je „Štajerska garda“ samoorganizovana grupacija koja kao svoj najvažniji zadatak ističe borbu protiv ilegalnih migranata i sprečavanje dalje islamizacije Slovenije.

„Organizacija je osnovana 2018. godine i formalno pravno ima status udruženja, odnosno, nevladine organizacije. Njeni članovi nemaju jedinstven politički profil, jer je reč o ljudima koji dolaze iz različitih organizacija, ali ih možemo svrstati među pristalice desnih političkih opcija“, objašnjava Igrec.

Slovenija, dodaje on, nije jedina država u kojoj niču raznorazne odbrambene grupe. Kako kaže, nažalost, to je posledica nesposobnosti Evropske unije da pruži adekvatan odgovor na migrantsku krizu.

„Građani se zbog toga svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima, pa deluje da su na neki način prepušteni sami sebi. Upravo takva atmosfera predstavlja plodno tle za formiranje raznih grupacija koje pokušavaju da popune bezbednosni vakuum“, navodi on..

On kaže da se često za „Štajersku gardu“ priča da je reč o naoružanoj i paravojnoj formaciji, ali da lično misli da tu treba napraviti jasnu razliku, jer su paravojne formacije obično grupacije koje deluju sa namerom rušenja ustavnog poretka i ugrožavanja bezbednosti države.

„Tu se ubrajaju razni teroristički i separatistički i ostali ekstremistički pokreti, koji otvoreno deluju mimo Ustav i zakona. Kada je u pitanju ’Štajerska garda‘, vidimo da njihov proklamovani cilj nije rušenje, već zaštita države i njene bezbednosti. Jedini problem je u tome što ’Garda‘ pokušava da nadomesti ulogu države, jer smatra da vlast ne radi dovoljno da zaštiti građane. Takvi pokušaji sa aspekta važećeg zakonodavstva često predstavljaju prekršaje, pa čak i krivična dela, što je slučaj u Sloveniji. Pripadnici ove organizacije upravo nošenjem uniforme i korišćenjem lažnog oružja (imitacije) i vršenjem kontrole državne granice na neki način stvaraju utisak da uzurpiraju bezbednosne ingerencije države“, objašnjava naš sagovornik.

„Štajerska garda“ nema kapacitete da ugrozi državu Igrec smatra da bi trebalo da postoje zakoni kojima bi se ovakve grupacije zabranile, ma u kojoj državi da postoje u okviru EU:

„Zemlje poput Španije i Kipra, koje se suočavaju sa secesionističkim i terorističkim delovanjem, imaju posebna zakonska rešenja o zaštiti teritorijalne celovitosti. Takav je i slučaj Kine u pogledu Hong Konga. Što se ’Štajerske garde‘ tiče, ona ni po logistici, ni po svom brojčanom stanju, ni materijalnim resursima nema kapacitete da ozbiljnije ugrozi državu. Reč je o minornoj organizaciji koja ne predstavlja realnu opasnost po nacionalnu bezbednost. Svako njeno delovanje koje izlazi van zakona, moguće je sankcionisati i u okvirima postojećih propisa, pre svega iz krivičnog zakona“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Sagovornik navodi Mađarsku kao primer države u kojoj nema nikavih „gardi“, jer državni organi rade svoj posao. Vlada Mađarske, ističe on, preduzima sve preventivne mere zaštite svojih građana i ta država uspeva da se izbori sa migrantskom krizom.

Pahor je osudio aktivnosti ove formacije i naglasio da je „Slovenija bezbedna zemlja, koja ima ima kompetentne službe za zaštitu javnog reda i mira i da nema potrebe za bilo kakvim seoskim stražama“.

Prvu uzbunu u Sloveniji „Štajerska garda“ izazvala je pre dve godine, kada se na društvenim mrežama u javnosti pojavio snimak ljudi u vojničkim pantalonama, maslinasto zelenim majicama, sa fantomkama, „dugim cevima“, sekirama i zastavom Slovenije. Dodatna doza zabrinutosti nastala je zbog činjenice da je predvodnik ove grupe tada bio bivši predsednički kandidat Andrej Šiško.

On je svojevremeno bio i predsednički kandidat ispred partije Pokret ujedinjenja Slovenije, čiji je i lider. Mediji su ga okarakterisali kao nekoga ko je militarista, protiv je migranta i bivši zatvorenik — u zatvoru je proveo dve godine zbog postavljanja bombe ispod jednog automobila. Kada se objava na društvenim mrežama pojavila, policija je odmah pokrenula istragu i tada je uhapšeno nekoliko ljudi, među kojima je i Šiško, pod optužbom da ugrožavaju ustavni poredak zemlje. Povod za novu Pahorovu reakciju takođe je bio snimak objavljen na društvenim mrežama ove grupacije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Facebook video / Andrej Šiško

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track