Najnovije vesti

MIGRANTI PONOVO NAGRNULI NA EVROPU: Na balkanskoj ruti broj prelazaka veći za 50 odsto
Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

zbog korone nakratko pauzirali

MIGRANTI PONOVO NAGRNULI NA EVROPU: Na balkanskoj ruti broj prelazaka veći za 50 odsto

Region

Broj migranata koji su krenuli ka Evropi znatno se povećao u maju, posle rekordnog pada prethodnog meseca zbog pandemije korona virusa, saopštila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

Na zapadnobalkanskoj ruti u maju je registrovano više od 900 ilegalnih prelazaka, što je 10 puta više nego u aprilu.

U prvih pet meseci 2020. broj ilegalnih prelazaka na tom putu povećao se za 50 odsto u odnosu na isti periodu 2019, na više od 6.900.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granica na glavnim migracionim rutama u Evropi dostigao je 4.300 u maju, navodi se u saopštenju. U aprilu je registrovano 900 ilegalnih prelazaka, što je bilo za 85 odsto manje nego u martu i najmanje od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

foto: EPA / Fehim Demir

U prvih pet meseci 2020. godine bilo je ukupno 31.600 ilegalnih prelazaka granica.

Glavna migraciona ruta je i dalje preko istočnog Mediterana, ali je porastao broj migranata koji idu preko centralnog Mediterana i Zapadnog Balkana u poređenju sa 2019.

Na istočnomediteranskoj ruti u maju je registrovano 1.250 ilegalnih prelazaka, uglavnom migranata iz Avganistana. Ali je u periodu od januara do maja taj broj bio za 28 odsto manji u odnosu na prvih pet meseci 2019 - 12.700. U istom periodu, broj migranata koji su išli preko centralnog Mediterana se u poređenju sa 2019. povećao tri puta na 5.500, a samo u maju ih je bilo oko 1.000, što je za 40 odsto više nego u aprilu. To su bile uglavnom izbeglice iz Bangladeša, Obale Slonovače i Sudana.

Veliki pad broja ilegalnih prelazaka granice u aprilu najvećim delom je bio posledica mera zbog pandemije korona virusa.

Najmanje migranata tada je otkriveno na istočnomediteranskoj ruti, njih oko 40, što je za 99 odsto manje nego u martu. U regionu Zapadnog Balkana zabeležen je pad od 94 odsto, dok je na ruti preko centralnog Mediterana u aprilu bilo 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29 odsto u odnosu na mart.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...