Najnovije vesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JANŠE: Prodao plac u Alpima po 9 puta većoj ceni
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

zloupotreba položaja

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JANŠE: Prodao plac u Alpima po 9 puta većoj ceni

Region

Slovenački premijer Janez Janša danas je zvanično optužen za zloupotrebu službenog položaja zbog prodaje imovine 2005. godine, šest godina nakon pokretanja istrage.

Prema pisanju lista Večer, Janša je jedna od tri optužene osobe, među kojima su i dva direktora kompanija koji su učestvovali u brojnim transakcijama, Branko Kastelić i Klemen Gantar.

Kako se navodi, slučaj se vrti oko parcele u dolini Trente u Alpima koju je Janša kupio 1992. godine i prodao 2005. godine, u vreme kada je prvi put bio premijer, za otprilike 131.000 evra što je oko devet puta veća cena od one koju je platio.

Kupac, programer u Eurogradnji je plac, zemljište duž reke dostupne samo preko mosta, prodao za 146.000 evra 2005. drugoj kompaniji Imos, a iste godine Imos je prodao Janši trosobni stan u centru Ljubljane za 236.100 evra.

Tužilaštvo tvrdi da je Eurogradnja platila za zemlju 100.000 evra više nego što je vredelo, što je tada uračunato u cenu stana.

Kada je Imos bankrotirao, vrednost parcele je zvanično procenjena na 17.655 evra, ali je potom parcela prodata za 127.500 evra na aukciji Damjan Podjed, koji je 2018. godine prodao parcelu za 140.000 evra.

Ni Podjed ni krajnji kupac nisu među optuženima u slučaju nosi sa sobom osmogodišnju kaznu zatvora i tek posle 20 godina može da zastari.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...