OD SLOVENIJE DO SEVERNE MAKEDONIJE SE OPRAŠTAJU OD IRINEJA: Budva proglasila dan žalosti, oglasili se brojni lideri i poglavari
Foto: EPA/ Srđan Suki

odlazak srpskog patrijarha

OD SLOVENIJE DO SEVERNE MAKEDONIJE SE OPRAŠTAJU OD IRINEJA: Budva proglasila dan žalosti, oglasili se brojni lideri i poglavari

Region -

Povodom smrti patrijarha Irineja saučešće su uputili mnogi verski poglavari, ali i lideri pojedinih političkih stranaka iz regiona. Trodnevna žalost proglašena je u Republici Srpskoj, a Budva će za patrijarhom žaliti u ponedeljak, 23. novembra.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja.

Tim povodom nadbiskkup Puljić se prisetio i svog susreta s patrijarhom Irinejom 18. avgusta 2015. godine u Zadru i Irinejevog govora u zadarskoj katedrali kada je rekao da mu je drago što je Gospod dao priliku da poseti taj drevni hršćanski grad koji je imao priliku da dočeka i apostola Pavla.

"Ovaj grad i ovaj divni hram obilno nas podsećaju na naše zajedničko vreme, kada je bila jedna hršćanska Crkva. To vreme nije bilo kratko i nije bilo toliko daleko od našeg vremena. Bilo je to vreme kojem se Gospod radovao", rekao je srpski patrijarh u Zadru. Opširnije pročitajte OVDE.

foto: SPC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbližima", poručio je crnogorski predsednik.

foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

Poglavar nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije Stefan, uputio je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj ckrvi zbog smrti patrijarha Irineja u kojoj se navodi da makedonski pravoslavni narod izražava saučešće svima onima koji tuguju zbog upokojenja sprskog patrijarha.

"Sa velikom žalošću smo primili vest o upokojenju njegove svetosti partijarha srpskog Irineja. SPC i pravoslavlje u celini su u njegovoj ličnosti imali retkog duhovnika, posvećenog pastironačelnika i neumornog arhipastira", navodi se u telegramu poglavara MPC.

Stefan je istakao da je Irinej "dostojanstveno i smireno nosio svoj patrijaršijski krst i krst svoje duhovne pastve i u svemu se trudio da se pokaže kao dostojan naslednik svojih prethodnika".

foto: Ana Paunković

"Dozvolite mi da vas, u ovim teškim trenucima za vašu crkvu, u ime Svetog arhijerejskog sinoda, sveštenstva, monaštva i svih vernih čeda Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, uverim u iskrenu brigu makedonskog pravoslavnog naroda koji saučestvuje sa svima koji tuguju zbog upokojenja patrijarha Irineja", navodi se u telegramu saučešća poglavara MPC koji je uputio Svetom arhijerejskom sinodu SPC.

OGLASILI SE I BROJNI POLITIČKI LIDERI

Poslanik u crnogorskoj skupštini Marko Milačić ukazuje da je Crkva danas, i zaslugom patrijarha, povratila mesto koje u prosvećenom društvu zaslužuje.

"Nama ostaje da se molimo Bogu da bude sa nama u vremenima koja dolaze", poručio je Milačić i dodao da će kao uspomena na patrijarha Irineja ostati duh jedinstva i sabornost, smiren i razuman odnos prema svim pretnjama koje su se, kako kaže, nadvile nas našim narodom.

foto: Youtube/Marko Milačić

Predsednik Socijaldemokratske stranke iz Banjaluke Mirko Šarović poručio je da će patrijarh Irinej ostati upamćen kao zaštitnik vere, borac za jačanje položaja Srpske pravoslavne crkve u regionu i zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Napustio nas je veliki srpski arhipastir, zaštitnik prava Srpske pravoslavne crkve u čitavom regionu i neimar koji je neumorno gradio i pomagao crkve i manastire", naveo je Šarović i dodao da će patrijarh Irinej biti upamćen kao značajna figura čija je misija bila obnova duhovnosti i jačanje položaja Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Demokratskog narodnog saveza iz Banjaluke Nenad Nešić podseća da narodi koji žele temeljno da spoznaju sebe moraju se svojim nemirom, nesigurnošću, čak i slabostima, pa i grehom, svim svojim bićem približiti Bogu.

"Srpski narod je danas izgubio patrijarha, čiji život i reč su uvek bili tu da uprkos svim manama i slabostima ne zaboravimo da postoji nešto više i jače od svih nas - vecnost Božija", naveo je Nešić.

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća", navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića.

foto: Youtube/Printscreen

Podsetimo, patrijarh Irinej preminuo je jutros u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

DAN ŽALOSTI U BUDVI

Opština Budva proglasila je ponedeljak, 23. novembar Danom žalosti zbog smrti patrijarha SPC Irineja.

Dan žalosti je proglasio predsednik Opštine Budva Marko Carević, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ljubljanski nadbiskup: Irinej je bio prijatelj Slovenaca

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore izrazio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog smrti patrijarha Irineja.

U pismu saučešća mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, nadbiskup Zore je naglasio da je Irinej uvek bio pun poštovanja i da je težio dijalogu među hrišćanima.

"Irinej je bio prijatelj Slovenaca, koji je gradio otvoren dijalog prihvatanja i mostove između slovenačke i srpske nacije", napisao je Zore.

Knežević: Patrijarh je bio naša zvezda putokaznica

Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević izjavio je da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva njegovim odlaskom ostali bez svog duhovnog poglavara, sabornika pravoslavne misli, istinskog podvižnika u postbiblijskom vremenu.

Knežević je rekao da nas je patrijarh Irinej uvek iznova vraćao veri i najboljim vrednostima našeg naroda.

foto: Profimedia/Savo PRELEVIC/AFP

Podsećajući da je bio đak i službovao u prizrenskoj Bogosloviji, Knežević kaže da je upravo ta zavetna kosovska misao oko njegove glave još za života risovala oreol čoveka i duhovnika koji je izrastao iz velikog srpskog naroda.

Prisećajući se litija održanih u Crnoj Gori i citirajući Crnjanskog koji je rekao: "Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda", Knežević kaže da se tako i on u jednoj decembarskoj noći prošle godine, kada su se u Crnoj Gori branile srpske svetinje, dobio od Njegove Svetosti blagoslov da Srpsku crkvu treba braniti svagda i na svakom mestu.

"I zbilja je te večeri patrijarh Irinej bio zvezda - putokaznica prema kojoj smo se upravljali u odbrani naših svetinja, i na tome naš narod u Crnoj Gori treba večno da mu bude blagodaran", naveo je Knežević.

Prisetio se i poslednjeg susreta u Patrijaršiji, kada je, kaže, patrijarh bio blag, nasmejan i ponosan na jedinstvo našeg naroda, koje je u vreme njegovog "duhovnog brođenja našom crkvom bilo sve vidljivije".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track