Najnovije vesti

19 ODSTO SLOVENACA IDE NA POSAO SA SIMPTOMIMA KORONE: Mnogi su mogli da rade od kuće, ali im šefovi nisu dali
Foto: EPA/IGOR KUPLJENIK

ankete pokazale

19 ODSTO SLOVENACA IDE NA POSAO SA SIMPTOMIMA KORONE: Mnogi su mogli da rade od kuće, ali im šefovi nisu dali

Region

Skoro dve trećine Slovenaca išlo je prošle nedelje na posao, a njih 19 odsto je imalo bar jedan od simptoma korona virusa, pokazala je anketa agencije za istraživanje javnog mnenja Valikon.

Prema anketi, 10 odsto onih koji su išli na posao, moglo je da radi od kuće, ali im poslodavci to nisu omogućili.

Studija se bavila modelima ponašanja na poslu, kao zajednički projekat zvaničnog sajta za praćenje epidemije Covid-19 Sledilnik, udruženja Mladi direktori i Valikona, koji smatraju da su ti modeli ključni za suzbijanje epidemije.

U anketi sprovedenoj na uzorku od 527 ispitanika, među kojima je bilo 293 zaposlenih, većina aktivno zaposlenih se izjasnila da su tokom epidemije išli na posao iako su mogli da rade od kuće.

foto: Profimedia

Između 9. i 15. novembra skoro dve trećine zaposlenih je išlo na posao, a 51 odsto zaposlenih je na radnom mestu bio svaki dan.

Od onih koji su išli na posao, 75 odsto obavlja posao koji ne može da se radi od kuće, dok je četvrtina mogla da radi na daljinu.

U 10 odsto slučajeva poslodavac nije ponudio tu mogućnost, dok je 14 odsto ispitanika reklo da su sami odlučili da idu na posao.

Oko 7 odsto ispitanika je pola posla obavljalo na radnom mestu, a drugu polovinu od kuće, dok je 7 odsto većinu vremena radilo na daljinu i išlo na posao samo u hitnim situacijama.

foto: Profimedia

Prema zvaničnoj statistici u Sloveniji, u je septembru bilo zaposleno 887.200 osoba, tako da kada bi se rezultati studije primenili na celu populaciju, to bi značilo da je oko 142.000 ljudi prošle nedelje išlo na posao iako njihov rad od kuće ne bi poremetio radni proces.

Autori studije upozoravaju da je zabrinjavajuće to što 10 odsto zaposlenih koji su bili u kontakrtu sa inficiranom osobom ili imaju simptome kovida-19 ide na posao.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...