Najnovije vesti

JANEZ JANŠA PORUČIO: Sistem zajedničke nabavke i distribucije vakcina u EU dobar i ravnopravan
Foto: EPA / Szilard Koszticsak

premijer slovenije

JANEZ JANŠA PORUČIO: Sistem zajedničke nabavke i distribucije vakcina u EU dobar i ravnopravan

Region

Slovenački premijer Janez Janša ocenio je da je sistem zajedničke nabavke i distribucije vakcina za države članice Evropske unije preko Evropske komisije dobar i ravnopravan, iako izaziva nezadovoljstvo u nekim državama, posebno većim, s obzirom na količine vakcina koje su do sada dobile.

"Članice su u prvim pošiljkama dobile pođednak broj doza pa su istu količinu dobile Nemačka koja ima 80 miliona stanovinaka i Slovenija u kojoj živi 2 milona ljudi, a i vremenske isporuke su usklađene za sve članice, što kod nekih izaziva nezadovoljstvo", kazao je Janša u razgovoru za Slovenačku televiziju.

Ocenio je da bi, uz najave novih vakcina i njihovo odobrenje u Evropskoj uniji, Slovenija do maja ili juna mogla da vakciniše 70 odsto stanovništva, prenosi portal Index.

Upozorio je da ljudi do tada treba da se drže restrikcija i mera kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala, bar dok se ne postigne veći stepen imuinizacije stanovništva, odnosno veći procenat vakcinisanih.

Janša je rekao da su neke članice krenule i u bilateralne pregovore s proizvođačima vakcina, što je pod znakom pitanja s obzirom na ograničenu proizvodnju i veliku potražnju, kao i da zna za neke države u Evropi koje su naručile i vakcine kineskih i ruskih proizvođača, ali da ne zna nijednu koja tim vakcinama zaista i vakciniše stanovništvo.

Razlog je, kako je objasnio, u mnogo većem poverenju u vakcine američkih i europskih kompanija na koje se orijentisala Evropska komisija jer ona u proceduri odobrenja kineskih i ruskih regulatornih organa nisu prošla sve faze provere, za razliku od vakcina o kojima je pregovarala i za koje se odlučila Evropska komisija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...