VODOSTAJI U PORASTU U REGIONU: Obilne kiše podigle nivo Skadarskog jezera, Drina i Sava pred uvođenje odbrane od poplava (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

meštani se plaše poplava

VODOSTAJI U PORASTU U REGIONU: Obilne kiše podigle nivo Skadarskog jezera, Drina i Sava pred uvođenje odbrane od poplava (VIDEO)

Region -

Obilne padavine u Crnoj Gori prethodnih dana uzrokovale su brojne probleme na celom području Zete ali i u okolnim mestima, a nivo Skadarskog jezera u mestu Kurilo viši je za pet centimetara u odnosu na prethodni dan.

Portparol Opštine Golubovci Ivana Nešković je u Jutarnjem programu TVCG rekla da se meštani plaše poplava i scenarija iz 2010. godine.

Neškovićeva je dodala da su im se meštani žalili da je voda prodrla do njihovih dvorišta i kuća. Juče su, kaže, preduzete konkretne mere kako bi se ovaj problem sanirao.

"Svaka kuća postala je ostrvo za sebe. Postoji rizik da se ponovo izlije jezero", kazao je meštanin Kurila Nebojša Matović.

Reke Drina i Sava u porastu

Nivo reke Drine u Semberiji u protekla 24 časa porastao je za 62 centimetra i na vodomernoj stanici Radalj dostigao jutros 431 centimetar, a redovna odbrana od poplava uvodi se kada je kota 450 centimetara.

Iz bijeljinskog gradskog Odseka za civilnu zaštitu saopšteno je da je protok Drine jutros u 6.00 na Hidroelektrani Zvornik iznosio 1.867 metara kubnih u sekundi.

Usled znatnog porasta vodostaja došlo je do izlivanja reke Drine u priobalnim delovima, zaplavljen je "Ekokamp" i veći broj vikendica-dvorišta, kao i veći deo Lešničke ulice, koja je neposredno uz reku Drinu.

Vodostaj reke Save porastao je u protekla 24 časa za 13 centimetara i jutros je u 6.00 na mernoj stanici iznosio 911 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na koti od 970 centimetara.

S obzirom na veoma visok vodostaj reka Save i Drine na području Semberije, nastavlja se sa praćenjem i obilaskom potencijalno ugroženih područja i po potrebi preduzimaće se i druge mere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track