SLOVENIJA PREUZIMA EU KORMILO: Jedan od ciljeva joj je i proces proširenja na Zapadni Balkan
Foto: Anadolija/Ales Beno

SLOVENIJA PREUZIMA EU KORMILO: Jedan od ciljeva joj je i proces proširenja na Zapadni Balkan

Region -

Slovenija od danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom (EU) i prvog dana u Brdu kod Kranja organizuje koledž komesara na kojem će biti reči o prioritetima, među kojima je i proces proširenja na Zapadni Balkan.

Kako je najavilo slovenačko predsedništvo EU, pored sastanka evropskih komesara na čelu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i članova slovenačke vlade planiran je i odvojeni sastanak Ursule fon der Lajen sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, kao i zajednički radni ručak.

Predsednica Evropske komisije i evropski komesari sastaće se i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i poslanicima parlamenta Slovenije, a jednodnevnu posetu završiće na Bledu, na premijeri baleta u izvodjenju Slovenačkog narodnog pozorišta iz Maribora.

Prioriteti i ciljevi slovenačkog predsedavanja, pod sloganom "Zajedno. Otporna. Evropa" biće jačanje otpornosti, oporavka i strateške autonomije Unije, debata o budućnosti Evrope, jačanje evropskih vrednosti s posebnim naglaskom na vladavinu prava, zatim razvoj transatlantskih odnosa i nastavak procesa proširenja EU.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je da će se Slovenija fokusirati na socio-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana posle pandemije i održiv razvoj i napredak zemalja regiona na putu ka EU, a posebna pažnja biće data primeni Zelene agende u regionu i projektima koji su važni za postepenu transformaciju zemalja regiona u održive i zelene ekonomije.

U Sloveniji će tokom njenog drugog predsedavanja EU biti organizovano oko 190 događaja, većina u Brdu kod Kranja.

Slovenija je 2004. godine postala punopravna članica EU, posle šest godina pregovora. Tri godine kasnije Slovenija je postala članica zone Šengena i evrozone. Ovo je njeno drugo predsedavanje, prvo je bilo 2008. godine.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track