LJUBLJANA ODLUČUJE: Predsednica Evropske komisije potvrdila da će Slovenci samostalno odlučivati o budućnosti nuklearke Krško
Foto: Printscreen/ Youtube

energetska nezavisnost

LJUBLJANA ODLUČUJE: Predsednica Evropske komisije potvrdila da će Slovenci samostalno odlučivati o budućnosti nuklearke Krško

Region -

Države članice EU same će odlučivati o svoj mešavini izvora energije, pa tako i o udelu nuklearne energije u energetskoj računici.

Tako je za slovensko Delo rekla Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije komentarišući odluku Slovenije da produži životni vek nuklearke Krško do 2043.

Nedavno je investitoru u nuklearku, kompaniji GEN-E, izdata i energetska dozvola za gradnju drugog bloka, što je prvi korak u mogućoj investiciji.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije sa reaktorom snage 1100 megavata i predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od skoro 9.000 megavat sati, piše Jutarnji list.

Predviđeni životni vek nuklearke takvog tipa je 60 godina, a trebalo bi da bude izrađena po najvišim bezbednosnim standardima i da ima fleksibilan način rada jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema.

Procenjuje se da bi nuklearka koštala oko 5 milijardi evra, a GEN-I bi je finansirao vlastitim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se ni mogućnost učestvovanja drugih partnera u projektu.

Da li će se investicija i realizovati, odlučiće građani Slovenije na referendumu. Proizvodnja struje iz nuklearne energije deo je velike slovenske strategije energetske nezavisnosti.

Fon der Lajen je za Delo rekla i da napuštanje uglja kao izvora energije ne produbljuje razlike između istoka i zapada u EU, već da zelena transformacija takve razlike zapravo smanjuje.

Ugovorom o Euratomu uloga Europskog parlamenta u postupcima odlučivanja oko nuklearne energije ograničena je, s obzirom na to da Parlament ima samo savetodavna ovlašćenja i da njegovo mišljenje nije obvezujuće.

Ipak, u brojnim rezolucijama na tu temu Parlament je isticao potrebu da se razjasni podela odgovornosti između institucija EU-a i država članica te da se ojača zajednički okvir EU-a o različitim aspektima nuklearnih postrojenja, kao i važnost poboljšanja bezbednosnih i zahteva za očuvanje prirodne sredine..

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja