KORONA NE POPUŠTA NI U SLOVENIJI I dalje visok broj zaraženih, političari pozivaju na vakcinaciju
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

opaki virus ne posustaje

KORONA NE POPUŠTA NI U SLOVENIJI I dalje visok broj zaraženih, političari pozivaju na vakcinaciju

Region -

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđena 3.431 zaraza koronavirusom, a 14 osoba je preminulo, što je neznatno manje novih infekcija nego dan ranije, a politički čelnici i dalje upozoravaju na kritičnost situacije i pozivaju na vakcinaciju kao jedini izlaz.

-Samo veći broj vakcinisanih može da izvuče od rasta smrtnih slučajeva, opterećenja zdravstvenog sistema i osećaja nemoći, naveo je u apelu javnosti predsednik države Borut Pahor, dodavši da solidarnost i vakcinacija u što većem broju moraju biti zajednički cilj.

-Možda nikada nismo bili tako vitalno zavisni jedni o drugima, a kad je najteže, onda smo najbolji i onda pobeđujemo, naveo je Pahor u svojoj poslanici građanima.

Slično o izlasku iz sadašnje zdravstvene krize misli i premijer Janez Janša, koji je o problemu još uvek nedovoljne vakcinisanosti govorio u četvrtak pred parlamentarnim odborom za zdravstvo.

-Jedino što nas može spasiti od ove korona krize jest vakcinacija, rekao je Janša.

U Sloveniji je trenutno vakcinisano 53.6 posto populacije, manje nego u nekim državama zapadne i severne Europe, ali prema njegovim rečima stvari se poslednjih dana popravljaju pa je u redovima za vakcinisaciju sve više ljudi, naročito onih koji dolaze po treću dozu.

37,6 odsto pozitivnih testova

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 9.188 testiranja potvrđena 3.431 nnovozaražena, uz 37,6 posto pozitivnih testova, a 14 ljudi je umrlo, objavio je u petak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je nešto povoljnije nego dan ranije, ali trendovi četvrtog talasa epidemije su još uvek u porastu, a najveća opterećenost zdravstvenog sistema očekuje se tek krajem meseca.

Sedmodnevni prosek zaraza u jednom danu porastao je na 3.156 slučajeva.

Prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja, hospitalizovana su 954 kovidpacijenta, s tim što ih je u poslednja 24 sata primljeno još 114, dok je iz bolnica na kućnu negu otpušteno 66.

Na odeljenjima instenzivne nege je 215 teže obolelih, što je skoro maksimalan mogući broj koliko ih je ranijim planom bolničkih kapaciteta predvidela vlada.

Prosečna dob hospitalizovanih je 57 godina, najmlađem pacijentu je 29, a najstarijem 83 godine, objavilo je u petak ministarstvo zdravlja.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track