JANŠA ODGOVORIO OPOZICIJI U PARLAMENTU Slovenija je uspešno vodila EU,čak smo završili neke započete procese!
Foto: Shutterstock, EPA / Igor Kupljenik

Odbacio kritike

JANŠA ODGOVORIO OPOZICIJI U PARLAMENTU Slovenija je uspešno vodila EU,čak smo završili neke započete procese!

Region -

Slovenački premijer Janez Janša rekao je danas u parlamentu da je njegova vlada uspešna i odbacio kritike opozicije da radi na "razgradnji" vladavine prava i da vlada nije pokazala mnogo u vođenju Saveta EU, tokom rotirajućeg predsedavanja koje se završava na kraju godine.On je, odgovarajući na pitanja poslanika, odbacio tvrdnje da je predsedavao EU bez ideje i vizije, a istovremeno doveo u pitanje ugled zemlje kršenjem evropskih principa i vladavine prava, zbog čega navodno Francuska kao sledeća predsedavajuća već "oduzima"Sloveniji neke od preuzetih evropskih dosijea koje je trebalo da reši, prenela je Hina.

"Nisu nam oduzeli nijedan dosije, naprotiv, neke nedovršene smo preuzeli od prethodnih predsedavajućih i uspešno ih rešili", rekao je Janša.

Dodao je da je Slovenija svoju ulogu dobro obavljala u teškim uslovima pandemije, neke od predviđenih sastanaka je uspela da održi uživo, te da je u pojedinim oblastima uspešno završila obaveze kad to niko drugi nije očekivao.

To je posebno važno jer Slovenija nije velika članica, ima dva miliona stanovnika, koliko Nemačka zaposlenih u državnoj upravi, a iste zadatke je morala da obavlja i tokom predsedavanja Savetom EU kao velika članica, rekao je Janša.

Evropski parlament bi trebalo da glasa o posebnoj rezoluciji o Sloveniji u četvrtak, na svojoj poslednjoj ovogodišnjoj sednici, koju je predložila grupa evroposlanika levice i levog centra.

U nacrtu rezolucije kritikuje se Janšina vlada zbog pritiska na medije i nezavisne institucije i izražava zabrinutost zbog tona političke debate i političke polarizacije koja se intenzivira uoči parlamentarnih izbora 24. aprila.

Konkretno, predložena rezolucija se odnosi na činjenicu da je Janšina vlada mesecima i skoro do kraja ove godine odlagala potvrđivanje dva javna tužioca iz Slovenije u Evropskom javnom tužilaštvu (EPPO) i obnavljanje finansiranja slovenačke novinske agencije STA ;kojoj je uskraćivala javna sredstva, vršeći pritisak i na druge medije.

Slovenački evroposlanici iz Janšinog političkog bloka smatraju da su inicijative za kritičku rezoluciju potekle iz Slovenije, u pokušaju levice i centra da sruše Janšinu vladu i veruju da će biti uravnoteženo prihvaćena u izbalansiranom obliku a ne onako kako bi želeli Janšini politički konkurenti, koji su, po njima, ove kritike "izvezli" na evropski nivo u nastojanju da oslabe vlast.

Slovenački mediji navode da Evropska narodna partija (EPP) smatra da rezoluciju ne treba ni razmatrati jer je Janšina vlada konačno odobrila imenovanje tužioca kao i finansiranje STA.

Kritike na račun Janše i njegove vlade nedavno je iznela evroposlanica Tanja Fajon, predsednica Socijaldemokrata (SD), koja je rekla da predsedavanje Slovenije EU ide dobro samo na "tehničkom" nivou i uz dosta međunarodnih i medijskih kritika na račun Janše i njegove vlade.

Prema njenim rečima, Janšina vlada nije bila dobar primer drugima za vladavinu prava i pridržavanje evropskih principa, koje je dovodila u pitanje.

Slovenački parlament raspravljao je danas o žestokim kritikama opozicije na račun vlade na sednici na kojoj je Janšina stranka optužena za korupciju i vladanje "mafijaškim metodama", što je premijer odbacio.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track