POTENCIJALNI SUKOB INTERESA Komisija za korupciju proverava Janšu! Zašto je njegov advokat postavljen na čelo državne firme
Foto: EPA / Igor Kupljenik

Slovenija

POTENCIJALNI SUKOB INTERESA Komisija za korupciju proverava Janšu! Zašto je njegov advokat postavljen na čelo državne firme

Region -

Slovenačka antikorpupcijska komisija pokrenula je postupak kojim utvrđuje da li je predsednik vlade Janez Janša došao u sukob interesa jer je postavio na čelo državne ustanove advokata koji niz godina njega lično i njegovu stranku zastupa u različitim sudskim postupcima.

Istražnim postupkom treba utvrditi "postojanje stvarnog sukoba interesa", na osnovu preliminarnih nalaza vezanih za kadrovske promene u kompaniji za upravljanje banaka (DUTB), potvrdilo je u četvrtak KPK komisija, koja je dodala da više informacija neće davati dok se postupak ne završi.

Kako se dodaje u saopštenju do sada dobiveni podaci i pregled dokumentacije pokazali su da postoji sumnja kako je pri imenovanju uprave DUTB-a došlo do kršenja zakona o integritetu državnih funkcionera, što navedenim postupkom tek treba raščistiti, i te sumnje potvrditi ili odbaciti, a priliku da se o svojim odlukama izjasni imaće i Janša u nastavku postupka pred komisijom.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada advokata Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom i njegovom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave tri kompanije u državnom vlasništvu, među ostalim i na mesto neizvršnog direktora DUTB-a, smenivši pre toga i ostale članove uprave i zamenivši ih svojim ljudima.

Matoz je Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, među ostalim u istrazi kojom je KPK proveravao podudarnost Janšine imovine sa podacima iz njegove imovinske kartice 2012. godine, ali i u poznatoj aferi Patrija, koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske kompanije za slovenačku vojsku, u vrednosti više stotina miliona evra.

Janša je zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najpre bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Presudu je međutim poništio ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega nije došlo jer je slučaj zastareo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track