NE DA SE JANŠA: Propao još jedan pokušaj slovenačke opozicije da oslabi premijera i njegovu koalicionu vladu
Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

idu izbori

NE DA SE JANŠA: Propao još jedan pokušaj slovenačke opozicije da oslabi premijera i njegovu koalicionu vladu

Region -

Slovenački premijer odbio je da smeni ministra unutrašnjih poslova.

Slovenački parlament odbio je predlog opozicije za smenu ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, što je bio novi pokušaj da se oslabi koaliciona vlada Janeza Janše četiri meseca pred redovne parlamentarne izbore.

Za Hojsovu smenu su u ranim jutarnjim satima, nakon 16-satne žučne rasprave glasala 44 poslanika, dva manje od potrebne većine, a protiv je bilo 37 od prisutnih na sednici.

Kako prenosi Hina, bila je to druga interpelacija opozicije protiv Hojsa, i ukupno deseta protiv nekog od članova vlade koja je stupila na dužnost pre 22 meseca.

Država je pred parlamentarnim izborima koje je predsednik države Borut Pahor najavio za 24. april.

Opozicioni poslanici u svojim nastupima tvrdili da je Hojs odgovoran za niz preteranih represivnih mera koje je policija preduzela protiv demonstranata koji su tokom epidemije kovida-19 prostestovali protiv vlade i epidemioloških mera, i tražili njenu ostavku, pri čemu je policija u nekoliko navrata u Ljubljani koristila vodeni top, suzavac i gumene metke.

Hojs je odbio kritike, pravdajući postupke policije nasilnim ponašanjem demonstranata, te ocenio da su protesti bili politički motivirani i predstavljali zdravstveni rizik.

Demantovao je i tvrdnje da je preduzeo politički motivisane smene u policiji i da je vlada tokom epidemije donosila neustavne odluke i neprimereno komunicirala u javnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track